natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Nové vztahy s Amerikou? Evropa a Německo nesmí ztrácet čas

    13. listopadu 2020  12:44
    Evropa a Německo mají příležitost navázat nové vztahy se Spojenými státy. Nesmí ale ztrácet čas, upozornil spolkový koordinátor transatlantických vztahů Peter Beyer. Podle něj je nový zvolený americký prezident Joe Biden otevřený mezinárodním organizacím a ví, že USA spojence potřebují.  

    Zvolený americký prezident Joe Biden | foto: DVIDS

    „Myslím si, že Joe Biden je vítězem amerických voleb a s tím budu i pracovat. Nicméně volby ještě nejsou u konce,“ zdůraznil Peter Beyer, koordinátor transatlantických vztahů německého ministerstva zahraničí a zároveň poslanec Bundestagu za křesťanskodemokratickou CDU při online diskusi pořádané Jagello 2000 a Německou atlantickou asociací.

    Pozice koordinátora transatlantických vztahů na spolkovém ministerstvu zahraničí vznikla již v roce 1981 jako důkaz toho, jak je pro Německo spojenectví s USA důležité. V České republice zatím nemá obdoby.

    Podle Beyera se komunikace mezi USA a Evropou za poslední čtyři roky výrazně zhoršila, nyní však přichází možnost vše napravit. „Nemůžeme si dovolit promarnit nynější čas. Teď je ta správná doba říct si, co od vztahů se Spojenými státy chceme,“ uvedl Beyer s odkazem na současné období od voleb do nástupu nového amerického prezidenta do funkce - tedy takzvaný „lame duck period“ (čas chromé kachny).

    Biden je podle Beyera otevřen mezinárodním organizacím a ví, že Spojené státy potřebují spojence. Evropa však musí být pohotová. Jde o příležitost, jak znovu navázat úzké kontakty s USA. „Měli bychom ji využít“, vyzval Beyer.

    Připomněl, že některé z kontroverzních plánů dosavadního amerického prezidenta Donalda Trumpa dosud nebyly realizovány. Z Německa nebyl zatím stažen jediný americký voják – navzdory Trumpovým slovům o stažení tisíců Američanů kvůli tomu, že Německo nevydává 2% HDP na obranu, jak se zavázalo.

    Německé diskusi o bezpečnostních a obranných otázkách by podle Beyera také prospělo vytvoření národní bezpečnostní rady, která by debatu zastřešovala. Jejím vzorem by však nemusela nutně být americká National Security Council. Beyer by se poohlédl spíše ve Francii či Velké Británii.

    Urychlení německé debaty by Beyer uvítal například v otázce budování 5G sítí a úloze čínských společností. Německo dosud, jako poslední z velkých evropských zemí, nepřijalo usnesení o vyloučení čínských společností z budování nejmodernějších sítí, což Beyer považuje za chybu.

    Šárka Strouhalová natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media