natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Obrana nakoupí 47 tisíc balistických vest za skoro 1,7 miliardy

    13. května 2020  16:36
    Ministerstvo obrany nakoupí v pěti letech téměř 47 tisíc balistických vest pro vojáky. Zakázku za skoro 1,7 miliardy korun získala firma STV Group. Mají splňovat nejvyšší balistickou ochranu. S dodávkami balistické ochrany měla armáda v minulosti potíže.  

    Balistické vesty dodá výrobce ve třech barevných modifikacích. | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Osobní ochrana vojáků je pro nás prvořadá. Dnes podepsaná smlouva pokryje potřeby armády v této oblasti na následujících pět let,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

    Uzavřená rámcová smlouva umožní ministerstvu podle potřeby nakoupit v letech 2020 až 2025 celkem 46 988 balistických vest v maximálním finančním objemu 1,67 miliard korun včetně DPH.

    Společnost STV Group uspěla v zadávacím řízení vyhlášeném loni v květnu. Armádě dodá vesty ve třech variantách - zelená maskovací, pouštní maskovací a černá pro Vojenskou policii s nejvyšší balistickou ochranou stupně IV.

    Se zajištěním dodávek neprůstřelných vest mělo v minulosti ministerstvo potíže. Už dříve uzavřelo smlouvu s Českou zbrojovkou na dodání asi 2 300 balistických vest. Po vzájemných sporech ministerstvo od smlouvy odstoupilo a zakázka skončila u soudu.

    Česká zbrojovka vyhrála tendr za 68 milionů korun v roce 2015. Dodávky doprovázely spory o kontrole výroby vest, kvůli kterým nebylo zboží dodáno. Ministerstvo chtělo po firmě vysokou pokutu, Česká zbrojovka ale naopak kritizovala postup úředníků. Od roku 2017 vesty vojákům a vojenským policistům proto dodávala společnost Argun.

    Česká zbrojovka je přitom pro armádu strategický dodavatel ručních zbraní. V dubnu ministerstvo obrany uzavřelo s firmou rámcovou smlouvu na nákup až 39 tisíc ručních zbraní za až 2,35 miliardy korun. Společnost armádě dodá útočné pušky Bren 2, pistole CZ P-10 nebo podvěsné granátomety.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media