Armáda kvůli koronaviru zrušila tradiční Bahna i svou účast na Cihelně

Vydáno 25.05.2020
Kvůli koronavirové krizi česká armáda zrušila svou účast na dvou populárních akcích pro veřejnost. Tradiční Den pozemního vojska Bahna na Rokycansku i oblíbená Cihelna na Pardubicku se letos kvůli mimořádným opatřením vůbec neuskuteční.  

Tradiční Den pozemního vojska Bahna provází řada atraktivních dynamických ukázek z historie | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Účast armády na dvou divácky oblíbených akcích pro veřejnost padla prakticky okamžitě poté, co vláda kvůli pandemii nového koronaviru vyhlásila nouzový stav. V pořadí už 31. ročník Dne pozemního vojska se měl konat 20. června v bývalém vojenském újezdu Brdy na Rokycansku.

Akci, kterou každoročně navštěvují tisíce diváků, organizuje Nadace pozemního vojska AČR ve spolupráci s Pozemními silami Armády České republiky. „Nesmírně si vážíme velkého zájmu této každoroční události, ale vzhledem k vážnosti situace nelze uskutečnit letošní ročník v původně plánovaném termínu,“ uvedl František Koch z Nadace pozemního vojska AČR a ředitel Muzea na demarkační linii.

Organizátoři nechtějí diváky vystavovat riziku možného onemocnění a dalšího šíření koronaviru. „Tato akce se neobejde bez stovek příslušníků útvarů pozemních sil, vojenské techniky a členů klubů vojenské historie, kteří v současné době plní úkoly spojené s ochranou státních hranic České republiky, zabezpečují distribuci životně důležitého materiálu nebo se podílí na zabezpečení chytré karantény,“ konstatoval velitel Pozemních sil Ladislav Jung.

Jelikož podle něj nelze odhadnout, jak dlouho bude nasazení jednotek trvat, organizátoři se rozhodli přistoupit ke zrušení celého letošního ročníku.

Podobně organizátoři zrušili také populární akci Cihelna, která se měla letos s podtitulem „Poslední tanková bitva - Haná 1945“ uskutečnit 21. a 22. srpna v prostoru Vojenského muzea u města Králíky na Pardubicku. Na zajištění akce se každoročně armáda významně podílí.

„Velmi si vážím velkého zájmu veřejnosti o tuto každoroční událost, ale vzhledem k plnění úkolů souvisejících s pandemií onemocnění COVID-19 a současným opatřením k zamezení šíření nákazy nelze na letošním ročníku zabezpečit účast sil a prostředků Armády České republiky,“ uvedl ředitel Agentury logistiky Stanislav Hudeček.

inc natoaktual.cz