natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Armáda dostane rozpočet, který si zaslouží, slíbil Babiš. KSČM navzdory

    19. října 2020  10:48,  aktualizováno  20:45
    Armáda skutečně potřebuje moderní výbavu, ohradil se premiér Andrej Babiš (ANO) vůči debatám o možných škrtech ve výdajích na obranu. Snížení navrhli komunisté jako jednu z podmínek pro podpoření návrhu státního rozpočtu ve Sněmovně. Vláda ale v pondělí schválila návrh rozpočtu, který přisuzuje obraně 85,4 miliardy korun.  

    Místo zastaralých BVP-2 chce obrana armádě pořídit 210 moderních pásových obrněnců za 53 miliard korun | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Pevně věřím, že debaty ohledně naší armády končí a že dostane rozpočet, který si zaslouží, protože my armádu potřebujeme,“ vzkázal premiér Andrej Babiš v neděli večer prostřednictvím sociálních sítí.

    Armáda podle jeho slov potřebuje moderní výbavu. „Naše armáda nám vždycky pomohla, když byly povodně, teď s chytrou karanténou,“ upozornil.

    Vláda pak v pondělí schválila, že rozpočet na obranu pro příští rok bude činit 85,4 miliardy korun korun. Ministr obrany Lubomír Metnara (za ANO) podle svých slov věří, že se zodpovědně zachová i Sněmovna.

    „Cením si přístupu všech členů vlády k naší obraně a bezpečnosti. Věřím, že stejně zodpovědně přistoupí k armádnímu rozpočtu i Poslanecká sněmovna,“ uvedl dnes Metnar.

    Armáda jede na krev. Pomáhá, jak může. Komunisté chtějí ořezat rozpočet

    S podmínkou na snížení výdajů na obranu přišli před týdnem komunisté. Jinak by prý nemuseli podpořit vládní návrh státního rozpočtu pro příští rok. Požadovali snížení výdajů na obranu až o 10 miliard.

    Proti takovým úvahám Metnar postavil už předtím. Podle něj se nemůže opakovat historie, kdy armáda pomáhala v každé krizi a současně byla první, komu se v čase škrtů krátí rozpočet.

    Náčelník Generálního štábu Aleš Opata v nebývalém tiskovém prohlášení označil snahy o snížení obranných výdajů za „přímý útok na bezpečnost země“.

    Na letošní rok ministerstvo dostalo 75,5 miliardy korun, kvůli koronavirové krizi nakonec souhlasilo s navrácením 2,9 miliardy korun do státní kasy.

    V příštím roce by mělo ministerstvo obrany hospodařit s rozpočtem 85,4 miliardy korun. To je oproti letošnímu roku výrazný nárůst a výdaje na příští rok by měly představovat 1,46 procenta HDP.

    Podle bývalého náčelníka Generálního štábu a někdejšího šéfa Vojenského výboru NATO Petra Pavla je rozpočet na obranu jako domino. „Většina položek je navzájem provázaná. Technika, budovy, náhradní díly, servis, lidé, výcvik, to vše spolu souvisí a jedno bez druhého nedává smysl,“ uvedl. Česká republika má podle něj za dlouhé roky nezájmu co dohánět. „Nepromyšlený zásah může narušit obranyschopnost ČR,“ dodal.

    O možných úsporných opatřeních vzhledem ke koronavirové krizi uvažoval na jaře i sám Babiš. Tehdy několikrát zmínil například oddálení zakázky na nákup bojových vozidel pěchoty (BVP) za 53 miliard. Nakonec ale investice do obrany podpořil.

    Proti možným škrtům v obranném rozpočtu se na jaře postavila také řada expertů, ale i poslanci sněmovního výboru pro obranu a také Senát. Ten tehdy přijal jednomyslně usnesení, že by Česká republika kvůli koronavirové krizi neměla ustoupit od investic do své obrany a případným změnám v plánovaném vyzbrojování musí předcházet důkladná analýza.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media