Armádě přidám, tři páry ponožek na vojáka se mi nelíbí, slíbil Babiš

Vydáno 15.10.2015
Česká armáda může dostat v dalších letech přidáno. Během prohlídky 73. tankového praporu v Přáslavicích to přislíbil ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Podle svých slov se na vlastní oči přesvědčil, že velká část armádní techniky „patří spíše do vojenského historického ústavu“.  

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) u 73. tankového praporu v Přáslavicích | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

„Chybí vlastně všechno. Chybí moderní technika, chybí počet vojáků, peníze na provoz a musíme se znovu na to podívat,“ konstatoval Babiš poté, co si ve čtvrtek dopoledne prohlédl základnu jediné tankové jednotky české armády v Přáslavicích na Olomoucku.

Ministr financí přijel na pozvání náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře s tím, aby se přesvědčil o skutečném stavu jedné z důležitých pozemních jednotek.

„Viděl jsem to na vlastní oči. Musím říct, že skutečně naše armáda je velice podinvestovaná, že nám chybí pět tisíc vojáků a musím říci, že dost velká část techniky, kterou jsem tady viděl, spíš patří do Vojenského historického ústavu v Lešanech,“ řekl Babiš s tím, že některá technika i zbraně jsou staré přes padesát let.

Armádě chybí technika i vojáci

Vojákům přislíbil, že se zasadí o významné navyšování výdajů na obranu v příštích letech. O kolik to bude, zatím neuvedl s tím, že vnitřní dluh armády podle expertů činí asi 120 miliard a to podle Babiše ani není možné v krátkém časovém úseku „dohnat“.

„Máme však novou bezpečnostní situaci a proto armáda musí dostat prioritu,“ prohlásil s tím, že v příštím vyjednávacím období pro léta 2017 a 2018 může výdaje na obranu ještě navýšit. „Už jsme v podstatě navýšili rozpočet o šest miliard, ale jak to vidím na vlastní oči, asi to bude málo,“ dodal Babiš.

Ten se zúčastnil i ostrých bojových střeleb z bojových vozidel a tanků T-72M4 CZ, kterými je jednotky vyzbrojena. Vojáci mu při té příležitosti ukázali také nevyhovující garáže pro tanky. „Je absurdní, když máme tanky za deset miliard a neměli jsme deset milionů na to, aby tam ty tanky mohly být a nepršelo na ně,“ připustil ministr.

Mechanizovanou brigádu čeká přezbrojení

Podívat se chce také na propojení a komunikaci mezi vojáky a ministerstvem obrany. Che prý zjistit, jak ministerstvo obrany rozděluje peníze a taky se podívat na poměr mezi náklady na provoz „úředníků a skutečných vojáků“.

„Protože my potřebujeme peníze hlavně pro vojáky a pokud tady nemají ani na výstroj a mají přiděleny jen tři páry ponožek na rok, tak to se mi vůbec nelíbí,“ uvedl.

Fotografie

Tank T-72M4 CZ během ostrých střeleb v Přáslavicích
Bojové vozidlo odpaluje protitankovou střelu během demonstrace pro ministra...
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) u 73. tankového praporu v Přáslavicích
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) u 73. tankového praporu v Přáslavicích

Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře už vláda dosavadním navýšením rozpočtu umožnila, že armáda může od příštího roku začít s koncepčním rozvojem sil. „Predikce na roky 2017 a 2018 je pro nás pozitivní a pokud dojde ještě k navýšení rozpočtu, tak my budeme jenom rádi,“ konstatoval Bečvář.

K tankové jednotce, která patří do sestavy 7. mechanizované brigády, pozval prý ministra hlavně proto, aby viděl, s jakou technikou jedna ze dvou páteřních pozemních bojových brigád funguje.

„Čeká nás tady přezbrojení, nic jiného nás tady nemine. Od bojových vozidel pěchoty až po další dělostřeleckou techniku a 7. mechanizovaná brigáda je na pořadu dne,“ dodal Bečvář.

Lubomír Světnička natoaktual.cz