Babiš ocenil diplomaty a vojáky za úspěšnou evakuaci z Afghánistánu

Vydáno 08.09.2021
Medailí Karla Kramáře za osobní statečnost a profesionální nasazení při evakuaci z Afghánistánu ocenil ve středu premiér Andrej Babiš (ANO) českého velvyslance v Kábulu Jiřího Balouna, jeho zástupce Štěpána Konopáska a dalších 24 vojáků a pracovníků ministerstva zahraničí.  

Premiér Andrej Babiš udělil medaile Karla Kramáře za úspěšnou evakuaci z Afghánistánu | foto: Vláda ČR

„Všem oceněným patří velké díky za naprosto profesionální výkony a příkladnou reprezentaci České republiky. Pokud hledáte hrdiny této mimořádné operace, stojí dnes před vámi. A je mi ctí, že jim za jejich hrdinství můžu udělit cenu premiéra, medaili Karla Kramáře,“ uvedl Babiš během slavnostního ceremoniálu v Lichtenštejnském paláci.

Medaili z rukou premiéra obdržela například hospodářka české ambasády v Kábulu Zuzana Černá Vondráčková. Za plánování, řízení a mezirezortní koordinaci „Operace E“, jak byla evakuace pojmenována, obdrželi toto ocenění rovněž velitel pro operace Josef Kopecký, zástupce náčelníka generálního štábu Milan Schulc a náčelník odboru řízení operací Josef Nejedlý.

Za nadstandardní zabezpečení leteckých speciálů premiér udělil medaile pilotům Liborovi Tomolyovi a Michalovi Malému, kteří s armádním letounem Airbus A319 do Afghánistánu a zpět létali.

Za nadstandardní zajištění Operace E v extrémních podmínkách na území Afghánistánu a vzornou reprezentaci Armády České republiky v zahraničí pak premiér ocenil i 18 dalších vojáků a vojenských policistů.

„Pouhých pět a půl hodiny stačilo na to, abychom vypravili první vojenský speciál. Během následujících tří dnů se podařilo vypravit další dva vojenské speciály. Žádné ze tří námi vypravených letadel se nevracelo s prázdnou a zachránili jsme všechny osoby, které jsme vybrali a pomohli i našim spojencům,“ připomněl Babiš.

Medaile Karla Kramáře je udělována předsedou vlády a byla vytvořena u příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády a pojmenována po prvním československém předsedovi vlády Karlu Kramářovi.

inc natoaktual.cz