První telefonát nového šéfa Pentagonu směřoval do centrály NATO

Vydáno 23.01.2021
Americký Senát v pátek schválil ministrem obrany v administrativě nového prezidenta Joea Bidena generála ve výslužbě Lloyda Austina. Pro zkušeného velitele z Iráku hlasovalo ve stočlenném plénu 93 senátorů, proti byli jed dva. První telefonát nového šéfa Pentagonu směřoval do centrály NATO v Bruselu.  

Americký ministr obrany Lloyd Austin | foto: DOD Photo

„Úžasné mluvit s Jensem Stoltenbergem. První hovor, který jsem v práci uskutečnil. Znovu jsem zdůraznil trvající závazek USA vůči NATO a jak oceňujeme týmovou práci a význam, který naši spojenci přinášejí do misí po celém světě,“ uvedl Austin.

První Afroameričan v čele Pentagonu? Generál, který bývá vždycky první

Sedmašedesátiletý Austin se stal prvním Afroameričanem v čele amerického ministerstva obrany. „Byl jsem generál a voják a jsem na to hrdý. Ale dnes vystupuji jako občan, syn poštovního úředníka a ženy v domácnosti z Thomasville v Georgii, a jsem na to také hrdý,“ řekl při slyšení před vlivným senátním výborem pro obranu.

Za hlavní okamžitou prioritu označil boj proti pandemii covid-19. Zároveň chce Austin čelit vlivu Číny, která podle něj pro Ameriku představuje „stimulační hrozbu“. Mezi priority pozornosti zařadil též ožívající Rusko, znepokojující Írán a Severní Koreu jako „divokou kartu“ v Indo-Pacifiku.

„Blahopřál jsem mu k jeho potvrzení ve funkci. Skvělá diskuse o hodnotách, které sdílíme a o výzvách, kterým čelíme. Těším se na spolupráci s ním a na posílení vazeb mezi Evropou a Severní Amerikou v rámci NATO,“ uvedl šéf NATO Jens Stoltenberg.

Pro konečné jmenování v Senátu musel Austinovi celý Kongres udělit ve čtvrtek výjimku ze zákona, který stanovuje, že bývalí příslušníci ozbrojených sil se o křeslo v čele Pentagonu mohou ucházet až po sedmi letech od jejich odchodu do civilu.

Generál Austin armádu opustil teprve v roce 2016 jako čtyřhvězdičkový generál. Sloužil 41 let. Kongres předtím udělil takovou výjimku pouze dvakrát v historii - naposledy před čtyřmi lety kandidátovi tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa generálovi Jimu Mattisovi. Před ním ji získal George Marshall v roce 1950.

S nově zvoleným prezidentem se Austin zná z předchozích let, kdy Biden zastával post viceprezidenta ve vládě Baracka Obamy a měl na starost řadu zahraničně-politických témat.

Poznali se v Iráku, kam Biden přiletěl na „inspekci“ a kde Austin působil jako poslední velitel amerických sil v Iráku před jejich stažením v roce 2011. Austin platí za respektovaného velitele napříč armádními složkami. Naposledy působil jako velitel amerického ústředního velitelství (CENTCOM), zodpovědného za operace na Středním východě.

Představuje i netypickou osobnost. Přes impozantní dvoumetrovou postavu má pověst skromného člověka, který se příliš neukazuje před novináři a zřídkakdy se objeví i na veřejných akcích. Ve zvyku má přitom na sebe odkazovat ve třetí osobě.

inc natoaktual.cz