Šéfem Pentagonu bude pravděpodobně Austin. Kongres mu udělil výjimku

Vydáno 22.01.2021
Novým ministrem obrany USA se pravděpodobně stane generál ve výslužbě Lloyd Austin. Americký Kongres ve čtvrtek otevřel cestu k přijetí jeho nominace na post, když mu udělil výjimku ze zákona, který stanovuje, že bývalí příslušníci ozbrojených sil se o křeslo v čele Pentagonu mohou ucházet až po sedmi letech od jejich odchodu do civilu.  

Americký generál Lloyd Austin při oslavě posledního Dne díkůvzdání v iráckém Bagdádu v listopadu 2011 | foto: DVIDS

Generál Austin armádu opustil teprve v roce 2016 jako čtyřhvězdičkový generál. Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek jasně souhlasila s výjimkou v poměru 326 ku 78 hlasům. Senát hlasoval krátce po sněmovně. Pro hlasovalo 69 senátorů, proti 27.

Kongres předtím udělil takovou výjimku pouze dvakrát v historii - naposledy před čtyřmi lety kandidátovi tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa generálovi Jimu Mattisovi. Před ním ji získal George Marshall v roce 1950.

První Afroameričan v čele Pentagonu? Generál, který bývá vždycky první

Sedmašedesátiletý Austin tak má velkou šanci stát se prvním Afroameričanem v čele Pentagonu. Na post si ho vybral nový americký prezident Joe Biden už loni.

O potvrzení do funkce bude rozhodovat opět Senát. V něm mají demokraté „převahu“ díky viceprezidentce Kamale Harrisové, jež disponuje pravomocí rozhodnout vyrovnané hlasování. Demokraté i republikáni totiž mají v horní komoře shodně 50 křesel.

Austin tento týden v úterý absolvoval slyšení v senátním výboru. Zavázal, že bude dodržovat princip civilní kontroly nad armádou. Ten je v americkém politickém systému hluboce zakořeněný. Vrchním velitelem ozbrojených sil je proto prezident a vrcholní představitelé armády nemohou jednoduše z armádních postů do politických funkcí.

„Chápu a respektuji výhrady, které někteří z vás vyjádřili k tomu, že v čele ministerstva obrany má být další čerstvě vysloužilý generál,“ řekl na slyšení v Austin.

„Pokud se skutečně stanu ministrem obrany, budu se vždy snažit zabránit válce, budu pracovat na zajištění bezpečnosti našeho národa a budu dodržovat zásadu civilní kontroly nad armádou,“ prohlásil.

inc natoaktual.cz