Armádní lékař: V Pákistánu jsme zachránili nejeden život

Vydáno 12.01.2006
Lékař Marek Kocvrlich velel jednotce českých vojenských zdravotníků, která se po třech měsících vrátila z mise v zemětřesením postiženém Pákistánu. Na otázky čtenářů nyní odpovídal v exkluzivním on-line rozhovoru.  

OTÁZKY A ODPOVĚDI NAJDETE ZDE

"Během našeho relativně krátkého pobytu český zdravotnický tým zachránil nejeden lidský život," uvedl v on-line rozhovoru Marek Kocvrlich.

Popsal přitom některé případy, kdy čeští armádní zdravotníci zasahovali u hromadné havárie místního autobusu nebo operovali v polních podmínkách dítě, které by bez pomoci zemřelo.

Kocvrlich se s jednotkou českých armádních lékařů a zdravotníků v úterý vrátil z mise v Pákistánu. Třicet vojáků působilo v oblasti v rámci mise NATO od loňského listopadu, kdy zemi zasáhlo silné zemětřesení. O život při něm přišlo na 80 tisíc lidí.

"Humanitární pomoc je v Pákistánu distribuována na dobré úrovni, podařilo se postavit stanové vesničky a zabezpečit provizorní ubytování téměř všem postiženým v oblasti Baghu," uvedl Kocvrlich na dotaz, zda zemětřesením postižení obyvatelé Pákistánu mají šanci přežít tamější tuhou zimu.

Potíže podle něj ale mohou mít obyvatelé, kteří bydlí v hůře dostupných oblastech Kašmíru.

Základním problémem je podle Kocvrlicha v Pákistánu dostupnost zdravotnické péče. Asi 50 procent obyvatel má omezený přístup - návštěva lékaře a léky se musí platit.

"A když si uvědomíte, že jsou oblasti, kde cesta k lékaři trvá zhruba 4 až 5 hodin," popsal situaci armádní lékař. On i jeho kolegové se v zemi setkali s celou řadou neléčených chronických nemocí.

Nějaké negativní projevy vůči českým vojáků v Pákistánu nezaznamenal. Místní byli podle něj nesmírně vlídní, zvláště pak v horských oblastech, kam vyjížděly mobilní zdravotnické týmy. "Navíc základnu jsme vždy opouštěli v doprovodu příslušníků pákistánské armády," konstatoval Kocvrlich.

V rámci alianční operace Winter Race působili čeští vojáci v nizozemské polní nemocnici ve městě Bagh, kde společně s nizozemskými kolegy ošetřili zhruba šest tisíc pacientů.

"Byla to příliš krátká mise na to, abychom mohli pomoci všem," řekl bezprostředně po příletu velitel jednotky Marek Kocvrlich.

Společně s vojáky přiletělo do Prahy dvacet Pákistánců, hlavně dětí. Budou se léčit v několika českých nemocnicích s různými diagnózami, které by v pákistánských podmínkách nebylo možné léčit. - více zde

inc natoaktual.cz