Armáda posílá na Ukrajinu ze svých zásob zdravotnický materiál za 21 milionů

Vydáno 02.03.2022
Česko pošle Ukrajině zdravotnický materiál z armádních zásob za zhruba 21 milionů korun. Ve středu tom rozhodla vláda s tím, že půjde o lékárničky, speciální batohy pro armádní zdravotníky, skládací nosítka další materiál pro urgentní medicínu.  

Česko posílá na Ukrajinu zdravotnický materiál z armádních skladů | foto: Armáda ČR

„Agrese ruského bandity Vladimira Putina vůči Ukrajině i nadále pokračuje a má za následek také velký počet zraněných osob,“ uvedla po jednání kabinetu ministryní obrany Jana Černochová.

Proto kromě zbraní a munice Česko pošle na Ukrajinu zdravotnický materiál, který může česká armáda rychle uvolnit ze svých skladů. Půjde o lékárničky, batohy pro vojenské záchranáře CLS (Combat Life Saver), skládací zdravotnická nosítka, zdravotnické sorpční textilie a léky a také různý spotřební zdravotnický materiál pro urgentní medicínu. Celkově za bezmála 21 milionů korun.

Černochová dodala, že resort obrany dál hledá další možnosti, jak Ukrajině pomoci. Jedná přitom o čtvrtou dodávku vojenského materiálu, který ministerstvo obrany Ukrajině darovalo v celkové výši asi 650 milionů korun.

Česká republika nejprve již na konci ledna darovala 4 006 kusů dělostřelecké munice ráže 152mm. Krátce po ruské útoku pak na Ukrajinu zamířil vlak s puškami, pistolemi, kulomety a náboji a vzápětí další s blíže nespecifikovanou technikou za 400 milionů.

Premiér Petr Fiala během schůzce poslanecké sněmovny potvrdil, že se vláda dohodla se Správou státních hmotných rezerv, která na našem území poskytne skladovací prostory pro skladování humanitární pomoci. 

„Abychom to všechno ještě lépe zvládli, tak jsme na základě žádosti Slovenska rozhodli o vyslání 50 policistů přímo na slovensko-ukrajinskou hranici,“ uvedl Fiala. Mají se zapojit do agendy při přijímání ukrajinských uprchlíků.

inc natoaktual.cz