Armáda naučí novináře zvládat krizové situace

Vydáno 13.04.2007
V neděli se za dvaceti novináři a humanitárními pracovníky zavřou brány vyškovské vojenské posádky. Začíná pro ně kurz speciální přípravy pro krizové situace, který je má připravit na pobyt v oblastech válečných konfliktů a přírodních či humanitárních katastrof.  

Devítidenní kurz spočívá v simulaci situací, kdy dochází k postupnému navyšování psychické a fyzické zátěže.

"Princip kurzu je jednoduchý. Dalo by se říct, že jde o spojené nádoby. Jste-li fyzicky na dně, trpí psychika. Když začnete strádat na duši, podlamuje se fyzická odolnost," tvrdí jeden z odborníků, který se na přípravě kurzu podílel řadu let.

Podle velitele kurzu majora Františka Heidekera z Vojenské akademie ve Vyškově jsou během těchto simulací jeho účastníci seznámeni se základními technikami vyjednávání a chování v zajetí, řeší úkoly nejen jako jednotlivci, ale také se přesvědčí o tom, jak důležitá je spolupráce ve skupině.

"Důraz je kladen rovněž na zásady přežití v neznámém terénu, orientaci za ztížených podmínek, překonávání umělých i přírodních překážek, způsoby první pomoci raněným a samozřejmě jejich transportu," upřesnil.

Kurz připraví novináře na mise
Podle koordinátorky kurzu Jany Jelínkové z ministerstva obrany se v letošním kurzu pokusí ještě více propojit teorii s praxí. "Zatáhneme frekventanty ještě více do hry. Veškeré simulace krizových simulací tak budou kontinuálně součástí kurzu už od samotného zahájení."

Oproti předcházejícím kurzům, které tvořily předem dané výcvikové bloky, jde o výraznou změnu. Podle Heidekera přistupují k "modelu simulace od prvního okamžiku" proto, aby se ještě více přiblížili realitě.

Organizátoři vybrali dvacet frekventantů z několika desítek zájemců na základě vstupních testů. "Ty posuzovaly jejich fyzické a psychické předpoklady. Kurzu se zúčastní i čtyři ženy, které úspěšně těmito testy prošly," sdělila Jelínková.

Letošní kurz přežití se uskuteční od 15. dubna ve vyškovské Vojenské akademii a v přilehlém výcvikovém prostoru Dědice. Kurz zaujal i Severoatlantickou alianci, a tak se od letoška ve Vyškově cvičí před vysláním do vojenských misí rovněž její civilní zaměstnanci. – více zde

Kurz pro novináře inspiroval rovněž české diplomaty. Ti jezdí trénovat přežití do vojenského výcvikového prostoru na Vyškovsku poslední tři roky vždy na podzim. - více zde

pb natoaktual.cz