Armáda se opět ujme chytré karantény, nasadí vojáky v Jihlavě

Vydáno 30.07.2020
Armáda se opět zapojí do projektu takzvané chytré karantény. Vojáci budou podílet na testování i vyhledávání kontaktů s nakaženými covid-19. Vojáky na výpomoc posílá také do jihlavského Alzheimercentra, kde jsou desítky nakažených klientů i personál.  

Odběrové týmy Armády ČR v chebské nemocnici | foto: Martin Stolař, MAFRA

„Armáda se zapojí do projektu chytrá karanténa v oblastech predikce vývoje, podpory rozhodování, aktivního vyhledávání kontaktů, testování včetně řízení kapacit odběrových míst, laboratoří, řízení karantén a souvisejícího materiálního a IT zabezpečení ke zvládnutí pandemie onemocnění covid-19 v ČR,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) po jednání nové vládní rady pro zdravotní hrozby.

O jejím zřízení kabinet rozhodl v pondělí, aby dohlížela nad chytrou karanténou. Na prvním jednání v úterý v podvečer rada zřídila takzvaný Integrovaný centrální řídící tým. Dočasná skupina specialistů má zajistit řízení a koordinaci opatření přijatých státem proti šíření pandemie koronaviru.

V týmu, kterému předsedá hlavní hygienička Jarmila Rážová, jsou dva zástupci resortu zdravotnictví a dva zástupci armády – brigádní generál Petr Procházka a plukovník Petr Šnajdárek, jeden ze strůjců chytré karantény. Dalších dvacet tři vojáků se pak v rámci řídícího týmu zapojí do řízení chytré karantény z ministerstva zdravotnictví, kde bude tým sídlit.

Podle ministra Metnara pak armáda a vojenské nemocnice budou opět posilovat kapacity zdravotního systému včetně mobilních odběrových týmů. Vojáci se podle něj budou zároveň podílet na zefektivnění procesu nasazení nových IT technologií.

Od pátku 31. června armáda vyšle 15 vojáků na výpomoc do Alzheimercentra v Jihlavě, kde se masivně rozšířila koronavirová nákaza. Z tamějších 95 klientů je celkem pozitivních 40 klientů a 17 zaměstnanců. Další zaměstnanci jsou v preventivní karanténě.

“Tato zhoršená epidemiologická situace ohrožuje provozuschopnost centra,” uvedla mluvčí Generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Vojáci z táborského 42. mechanizovaného praporu Tábor a libereckého 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany budou v centru zajišťovat přímou péči pod odborným dohledem místního personálu předběžně po dobu 14 dnů. Specialisté z Liberce pak budou zabezpečovat odborné dekontaminační práce v zařízení.

„Pro nás je armáda od počátku klíčovým partnerem a obrovským pomocníkem v řadě oblastí, řízení procesů, integrace, vůbec celého IT řešení. Takže jsme za to velmi rádi, že armáda skutečně bude součástí tohoto Integrovaného centrálního řídícího týmu,“ konstatoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Chytrá karanténa, jejíž součástí byli na jaře po dobu trvání nouzového stavu i vojáci, má omezit nekontrolované šíření koronaviru pomocí rychlého mapování kontaktů nemocného. Kromě nastavení systému armáda do chytré karantény od začátku poskytovala své lidi a techniku.

Ještě dva dny před ukončením nouzového stavu 17. května měla armáda nasazeno 3 680 vojáků, 150 mediků Univerzity obrany bylo vyčleněno na pomoc hygienickým stanicím a 60 chemiků v dezinfekčních týmech pomáhalo hasičům.

Opětovně schválila vláda nasazení vojáků do chytré karantény i mimo nouzový stav 13. července. Maximálně má být nasazeno 68 vojáků, konkrétně 14 odběrových týmů po 2 lidech, 30 mediků a 10 lidí pro řízení projektu.

inc natoaktual.cz