Armáda pošle kvůli koronaviru na hranice až 2 100 vojáků

Vydáno 13.03.2020
Armáda je připravena pomoci policistům na hranicích kvůli koronaviru. Připraveno má být podle ministra obrany Lubomíra Metnara až 2 100 vojáků. O jejich nasazení má rozhodnout vláda v pondělí.  

Kontroly na hraničních přechodech kvůli koronaviru | foto: Celní správa

„Posílit Policii ČR při opatřeních na hranicích bude na základě proběhlých jednání připraveno až 2100 příslušníků Armády ČR. V pondělí vláda schválí příslušné nařízení a poté dojde k nasazení vojáků. Konkrétní počty se budou upřesňovat na základě požadavkům,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

V současné době armáda a policie provádí kalkulaci možných počtů vojáků, které bude potřeba nasadit. Rozhodnout o jejich vyslání může právě vláda. Na hraničních přechodech už pomáhá zhruba třicítka armádních zdravotníků s odběrem vzorků od cestujících, podezřelých z nákazy koronavirem. Podle mluvčí generálního štábu se v pátek personál vystřídal.

Policejní síly byly rozmístěny na hranicích s Německem a Rakouskem, kde provádějí namátkové kontroly s cílem objevit lidi vykazující příznaky chřipky a nechat je vyšetřit.

Od páteční půlnoci budou na hranicích s Německem a Rakouskem metodické hraniční kontroly. Přechod přes hranice bude možný jen na 11 stanovených místech. S Německem zůstanou otevřené přechody Strážný, Pomezí nad Ohří, Rozvadov, Folmava, Železná Ruda, Krásný Les, Hora Sv. Šebestiána. V případě Rakouska jde o přechody Dolní Dvořiště, České Velenice, Hatě a Mikulov. Další přechody jsou určeny pro osoby prokazatelně pravidelně překračující vnitřní hranice, zejména přeshraniční pracovníky a další osoby, a to v době od 5:00 do 23:00.

O půlnoci z neděle na pondělí začne platit zákaz vstupu všem cizincům na území České republiky, kromě výjimek – tedy cizinců s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Vláda už v minulosti zastavila vydávání víz i povolení k pobytu.

Vláda také zakázala vycestovat z Česka do zahraničí českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Zákaz začne rovněž platit v noci z neděle na pondělí. Výjimky stanoví ministerstvo vnitra, týkat se budou například přeshraničního styku. Vláda určila pásmo 50 kilometrů od hranic pro Čechy, kteří pracují v Rakousku nebo Německu. České zájezdové autobusy v zahraničí se mohou vrátit do Česka.

Vláda také zakázala všem dopravcům mezinárodní přeshraniční osobní dopravy od páteční půlnoci zajišťovat vozidly s kapacitou nad devět osob dopravu cestujících přes české hranice.

inc natoaktual.cz