natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Armáda pomůže na hranicích s kontrolami na koronavirus

    10. března 2020  9:34
    Kontroly cestujících kvůli nemoci COVID-19 na deseti hraničních přechodech s Rakouskem a Německem pomůže zabezpečit česká armáda. Rozhodla o tom vláda. Na 30 armádních zdravotníků bude od úterý spolupracovat na místech s příslušníky Integrovaného záchranného systému při odběru vzorku. Armáda má také na přechody dopravit speciální kontejnery a stany.  

    Polní nemocnice | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Deset kontrolních míst na hraničních přechodech s Rakouskem a Německem by mělo být i za pomoci armády a Hasičského záchranného sboru dovybaveno zdravotnickými kontejnery a stany, kde bude probíhat odběr vzorků a kde budou dočasně umístěny osoby s podezřením na nemoc COVID-19.

    Armáda složkám integrovaného záchranného systému na hranicích pomůže i personálem proškoleným na odběr vzorků.

    V pondělí se na tom dohodla vláda. „Armáda disponuje zdravotnickými komponenty, kontejnery a stany, které jsou jinak součástí polních nemocnic,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar. „Do 24 hodin jsme schopni to tam vystavět,“ řekl Metnar.

    Podle ministra vnitra Jana Hamáčka armáda pomůže zabezpečit zázemí na přechodech, tak aby odběr vzorků u osob podezřelých z nakažení koronavirem mohl probíhat přímo namístě. Vláda chce kontrolami na hranicích docílit, aby nárůst počtu onemocnění COVID-19 nebyl tak prudký jako v jiných zemích. V Česku je podle premiéra Andreje Babiše aktuálně 40 pacientů s nákazou novým koronavirem.

    Kontrolovaný bude muset na přechodu vyčkat na místě. „V případě, že by ten vzorek byl pozitivní, tak bude transportován do příslušného zdravotnického zařízení a bude svěřen do péče lékařů,“ konstatoval Hamáček.

    Armáda a ministerstvo obrany na základě doporučení ministerstva zdravotnictví a hlavní hygieničky ruší z preventivních důvodů zahraniční služební cesty svých příslušníků do určených rizikových oblastí. Stejně tak se ruší účast českých vojáků na březnových mezinárodních cvičeních. Cvičení jednotek české armády na českém území pokračují bez omezení.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media