Armáda stáhla české vojáky z Iráku. Mise jsou omezeny

Vydáno 25.03.2020
Armáda v úterý stáhla z Iráku 30 českých vojáků, kteří tam působili v rámci mise proti takzvanému Islámskému státu a výcvikové mise NATO. Důvodem je výrazné omezení operačních úkolů kvůli bezpečnostním hrozbám i pandemie nového koronaviru.  

Výcvik iráckých bezpečnostních složek | foto: DVIDS

„Naše vojáky dočasně stahujeme kvůli výraznému omezení plnění operačních úkolů. Důvodem jsou bezpečnostní hrozby, aktuální epidemie koronaviru a také plánovaná restrukturalizace obou misí,“ uvedl šéf velitelství pro operace Josef Kopecký.

Armádní speciál s třicítkou českých vojáků přistál v pražských Kbelích v úterý večer. V Iráku dosud několik českých vojáků působilo v mezinárodních štábech na velitelstvích koaliční operace Inherent Resolve namířené proti takzvanému Islámskému státu a také ve výcvikové misi NATO.

Česká armáda měla v Iráku také výcvikovou jednotku chemického vojska také výcvikový tým Vojenské policie. Jednotky se v zemi střídaly od roku 2017.

Na základně Al-Taji Češi cvičili irácké policisty a vojáky v ochraně proti zbraním hromadného ničení. Chemici měli za úkol připravit irácké instruktory, kteří následně sami výcvik převezmou. Irácké kolegy školili například v detekci či monitorování otravných látek. Výuka spočívala v teorii i v praktickém výcviku, při kterém byly odebírány vzorky nebo byly dekontaminovány věci i osoby.

Výcvik policistů se zaměřoval na kontrolu a potlačování davu a nepokojů, výcvik poutání či na střeleckou přípravu. Jednotku vojenské policie tvořili příslušníci z Tábora a policisté z hlavního velitelství Vojenské policie.

Aliance má v Iráku asi 500 vojenských instruktorů včetně Čechů. Počátkem ledna ale byla mise pozastavena kvůli obavám o jejich bezpečnost. Sousední Írán totiž v odvětě za americký úder, při kterém byl zabit íránský vojenský stratég Kásim Solejmání, ostřeloval přes hranice raketami některé spojenecké základny. Další raketové útoky se odehrály v uplynulých týdnech.

Kvůli výrazným operačním omezením už před týdnem oznámila stažení svých 400 vojáků také Británie. Ti dosud působili převážně jako výcvikoví instruktoři iráckých bezpečnostních složek v rámci široké globální koalice proti takzvanému Islámskému státu. Ta byla kvůli pandemii na 60 dní pozastavena.

V průběhu roku by postupně výcvikové aktivity měla více přebírat právě Severoatlantická aliance. „V posledních měsících tempo výcviku výrazně pokleslo, což znamená, že jsem v pozici, abych mohl stáhnout současnou výcvikovou jednotku do Británie,“ konstatoval britský ministr obrany Ben Wallace. 

inc natoaktual.cz