natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Na ochranu hranic nasadila armáda tisíce profesionálů a rekordní počet záložáků

    6. února 2023  17:36
    Takřka 2 tisíce profesionálů a 630 vojáků aktivní zálohy se od loňského října do konce ledna vystřídalo při mimořádném střežení česko-slovenské hranice. Informovalo o tom ministerstvo obrany. Vojáci a záložáci pomáhali policii s ochranou hranic kvůli prudkému nárůstu nelegální migrace a zvýšené aktivitě převaděčů.  

    Kontrola na hranicích se Slovenskem | foto: Armáda ČR

    „Toto nasazení vojáků aktivní zálohy v dosud nejvyšším počtu otestovalo schopnost povolat a nasadit aktivní zálohy velmi rychle a ukázalo se, že aktivní záloha funguje efektivně,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

    Jak podotkla, armáda dokázala pomoci rychle policii i přes zhoršenou bezpečnostní situaci vzhledem k válce na Ukrajině. Rychlý nástup do služby ocenila rovněž u příslušníků aktivní zálohy, kterým nasazení mohlo zkomplikovat profesní i osobní život. 

    „Za to jim všem patří velký dík, stejně jako zaměstnavatelům vojáků aktivní zálohy,“ dodala Černochová.

    Během čtyř měsíců byli ve společných hlídkách s policisty nasazeni na hranicích v Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji v pásu do 25 kilometrů do vnitrozemí především profesionálové ze 7. mechanizované brigády a 53. pluku průzkumu. Na pravidelných směnách v celkem šesti rotacích se jich podle údajů ministerstva obrany vystřídalo celkem 1 985. 

     Vojáci aktivní zálohy na hranicích hlídkovali v deseti rotacích od konce října do konce prosince a vystřídalo se jich v hlídkách 630. Šlo především o záložáky z dotčených krajských vojenských velitelství, které doplnili vojáci aktivní zálohy z dalších krajů.

    „Vojáci byli nasazeni ve smíšených hlídkách s vojáky aktivní zálohy pod velením určeného příslušníka Policie ČR. Nepřetržité nasazení probíhalo ve dvanáctihodinových směnách,“ konstatoval Martin Janatka z Velitelství pro operace. Vojáci z povolání odsloužili celkem 13 500 dvanáctihodinových směn, záložáci 2 286 směn.

    Stálé kontroly na česko-slovenské hranici skončily v noci na neděli. V příhraničním prostoru na silnicích i mimo ně ale zůstane zvýšený dohled policie, už bez asistence armády.

    Kontroly od loňského září do 25. ledna podle ministerstva vnitra prověřily víc než tři miliony lidí. Při migraci policisté zajistili 9 567 lidí a vstup neumožnili 2 545 z nich. Zadrželi také 141 lidí podezřelých z převaděčství.

    Vojáci aktivní zálohy byli při podobné akci nasazeni poprvé. V minulosti však pomáhali při pandemii COVID-19 v Národním očkovacím centru. Zkušenosti získali také při působení v zahraničních operacích v Afghánistánu a Pobaltí. Nyní plní i úkoly v sestavě mezinárodní bojové skupiny na Slovensku, které Češi velí.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media