natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Řehka převzal velení armády. Musí být připravená na boj, vzkázal

    30. června 2022  14:58
    Nový náčelník generálního štábu Karel Řehka symbolicky převzal na pražském Vítkově velení armády od svého předchůdce Aleše Opaty. Za priority Řehka označil přípravu armády, aby obstála v případném boji a pokračování v její modernizaci.  

    Náčelník generálního štábu Karel Řehka | foto: Armáda ČR

    „Armáda je od toho, aby bojovala, a pokud nebojuje, má se na boj připravovat. V této roli je armáda nezastupitelná. Za svůj primární úkol považuji zajistit, aby, až bude potřeba, armáda byla připravená a v boji obstála!“ prohlásil Řehka na Vítkově.

    Při oslavách Dne ozbrojených sil mu jeho předchůdce Aleš Opata předal bojový prapor generálního štábu. Oficiálně se funkce Řehka ujme od pátku.

    „Budeme se muset neustále učit, bedlivě sledovat rychlý vývoj operačního prostředí a dokázat se mu přizpůsobovat,“ konstatoval Řehka.

    Na jeho jmenování náčelníkem generálního štábu se ministryně obrany Jana Černochová (ODS) dohodla s prezidentem Milošem Zemanem počátkem června.

    Nový náčelník štábu bude mít podle ní za úkol pokračovat v modernizaci armády. Jak podotkla, po barbarském útoku Ruska na Ukrajinu už nikdo nepochybuje, že Česká republika silnou armádu potřebuje.

    Opatovi poděkovala za jeho práci a připomněla, že čele armády musel čelit koronavirové krizi i propuknutí války na Ukrajině. „Je to člověk, který se problémům nevyhýbá, ale postaví se jim. Jeho neústupnost jsem zažila několikrát na vlastní kůži,“ uvedla.

    Opata, který v armádě slouží 38 let, ocenil profesionalitu armády a vyzdvihl , že díky tomu se nejvyšší velení armády mohlo věnovat strategickým úkolům a řadu z nich se podařilo dotáhnout do konce.“Jsem si jistý, že naše letadlová loď má správný kurz. Po cestě se vždy objeví překážky, ale na ty jsme zvyklí,“ řekl.

    V čele generálního štábu bude elitní bojovník Řehka, rozhodla vláda

    Podobně jako Řehka dnes na Vítkově převzal velení rovněž nový náčelník Vojenské policie Otakara Foltýna. Bojový prapor převzal od svého předchůdce Miroslava Murčeka.

    Den ozbrojených sil slaví armáda od roku 2002. Má připomínat 30. červen 1918, kdy českoslovenští legionáři ve Francii přísahali věrnost vznikajícímu československému státu. A den je proto považován za vznik československé armády.

    „Den ozbrojených sil je jedním z nejvýznamnějších armádních svátků. Ve stínu války na Ukrajině je všem jasné, že armáda není černá díra na peníze, ale pojistka pro přežití našeho národa, naší svobody a našeho způsobu života, na který jsme posledních třicet let přivykli,“ upozornila ministryně Černochová.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media