natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Okresy pomůže hlídat 3 800 vojáků, další stovky zůstávají v nemocnicích

    1. března 2021  20:11
    Policii od úterka pomůže až 3 800 vojáků a 270 celníků při bezpečnostních kontrolách zpřísněných opatření proti pandemii covid-19. Vláda v pondělí rozhodla, že s hlídkováním na vytipovaných místech na hranicích okresů může být podle potřeb policie nasazeno až 5 tisíc vojáků. Opatření nemá nijak ovlivnit pomoc armády v nemocnicích a sociálních zařízeních.  

    Vojáci pomáhají policistům na hraničních přechodech | foto: AČR

    „Ano, vyčleněno je zatím zhruba 3 800 vojáků,“ potvrdila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

    Skutečný počet nasazených vojáků se ale bude odvíjet od aktuálních požadavků policie. Vojáci budou s policisty sloužit ve smíšených týmech a mají se podílet na kontrolách dodržování přísných opatření k omezení pohybu a kontaktu lidí mezi okresy. Zakázáno je s výjimkami opouštět okres, což policie namátkově kontroluje už od pondělí.

    Využití vojáků při kontrolách podle Dvořákové nijak neovlivní pomoc armády v nemocnicích a zařízeních sociální péče. Aktuálně vypomáhá 512 vojáků v 97 zařízeních po celé zemi. „Každým dnem se počet navyšuje, můžeme takto nasadit až 1 120 vojáků, z toho do nemocnic 900,“ dodal Dvořáková.

    Nově začali vojáci pomáhat v nemocnicích v Žatci a v Českém Krumlově a také v dětském domově v Mladé Boleslavi. V úterý nastoupí do nemocnice v Nymburku. Další vojáci pomáhají s antigenním testování na 15 místech, zajišťují 25 mobilních odběrových týmů a v rámci projektu Chytré karantény pracují v telefonických centrech a obvolávání kontaktů nakažených lidí.

    Jen v Moravskoslezském kraji policii pomůže takřka 500 vojáků. „Na teritoriu Moravskoslezského kraje budou působit vojáci z Přáslavic, Hranic na Moravě, Lipníku nad Bečvou a Opavy,“ uvedl Martin Ogořalek z Krajského vojenského velitelství Ostrava. Nasazení je podle něj plánováno až do neděle 21. března s tím může být prodlouženo až do konce nouzového stavu.

    K tak početnému nasazení armády při zvládání koronavirové pandemie vláda sáhla i loni na jaře, když tehdy povolala přes 4 tisíce vojáků kvůli ostraze uzavřených hranic.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media