První konvoj s polní nemocnicí dorazil do Prahy. Přivezl 165 tun materiálu

Vydáno 19.10.2020
První z řady vojenských konvojů vyrazil v 8 ráno z Hradce Králové a do Prahy přijel po 10. hodině. Armáda na výstavišti v Letňanech začíná budovat záložní polní nemocnici pro pacienty s covid-19. S kapacitou 500 lůžek bude plně připravená v neděli.  

Armáda staví na výstavišti v Letňanech polní nemocnici pro pacienty s koronavirem covid-19 | foto: AČR

Kolona do Prahy jela po dálnici D11 a doprovázela ji Vojenská policie.

„Jde celkem o 29 kusů kolové techniky, z toho 20 multiliftů s kontejnery o hmotnosti 165 tun,“ uvedla Magda Dvořáková z Generálního štábu.

Materiál se bude do areálu výstaviště navážet až do pátku 23. října. Záložní nemocnice s kapacitou 500 lůžek má být plně připravená v neděli v 16 hodin.

Nemocnice v Letňanech má v případě nouze sloužit pacientům s méně závazným průběhem nemoci covid-19.

Do té doby armáda postupně přesune v konvojích, čítajících 10 až 29 vozidel, celkem 339 tun materiálu. Souhrnem jde o 81 kusů kolové techniky a 49 kontejnerů. Od úterý se začne také navážet materiál ze skladů Správy státních hmotných rezerv Opava.

Výstavbu záložní nemocnice zajistí 60 vojáků. Polovina je z Agentury vojenského zdravotnictví, dalších 30 je doplněno z pozemních a vzdušných sil a Vojenské policie, která ve spolupráci s ostrahou areálu bude prostor hlídat.

V případě aktivace záložní nemocnice bude na její provoz vyčleněno 200 příslušníků vojenského zdravotnického personálu. Podle potřeby bude doplněn o civilní zdravotnicky personál. O využití záložní nemocnice bude rozhodovat ministerstvo zdravotnictví.

Záložní zdravotnické zařízení vzniká ve středové části areálu EXPO Letňany, konkrétně v halách č. 2 a 5. Prostory kongresového centra a haly č. 4 budou využívány jako zázemí zdravotnického personálu a administrativní a řídící prostory. Pro pacienty by mělo sloužit až 10 000 metrů čtverečných.

Už o víkendu tam dorazil přípravný tým, který chystal zázemí na příjezd materiálu. Přepravované kontejnery jsou buď organickou součástí polní nemocnice a tvoří je operační sály, jednotky intenzivní péče, lékárny, laboratoře, rentgenové vybavení. Ve zbývajících kontejnerech je zdravotnický materiál, který bude využíván při fungování nemocnice.

Zařízení bude oficiálně provozovat Nemocnice na Bulovce, dohoda o tom byla uzavřena mezi nemocnicí a zástupci veletržního areálu v sobotu večer. ČTK to řekl majitel letňanského výstaviště Pavel Sehnal. Nemocnice by měla zaplatit provozní náklady spojené s užíváním areálu.

V halách je už nainstalováno několik desítek mobilních pracovišť, stanů a buněk s lékařskou technikou. V případě potřeby výstaviště umožní navýšení kapacity o dalších 2 000 lůžek.

Server Euro.cz s odkazem na registr smluv informoval, že nájemní smlouva je podepsána do konce listopadu. Nemocnice na Bulovce, pod kterou bude záložní kapacita spadat na výstavišti spadat, by měla za užívání vnitřních prostor zaplatit 20,5 milionu korun bez DPH.

Další částka se pak bude počítat za užívání venkovní plochy - 5 korun za metr čtverečný a den užívání. Podle smlouvy také nemocnice zaplatí 1,5 milionu korun jako zálohu na služby.

inc natoaktual.cz