natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Do finále obří zakázky na pásové obrněnce jdou všichni tři výrobci

    1. září 2021  17:05
    Nabídky na dodávky 210 pásových obrněnců pro českou armádu podali všichni tři výrobci, jejichž vozidla vojáci na jaře otestovali. Termín vypršel 1. září. O obří zakázku za více jak 50 miliard korun tak budou soupeřit britsko-švédský BAE Systems s vozidlem CV90, španělský GDELS s vozidlem ASCOD a německý Rheinmetall Landsysteme s vozidlem Lynx.  

    Obrněnce CV90, Lynx a Ascod během zkoušek na Libavé | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Své nabídky v tomto termínu ministerstvu obrany doručili,“ potvrdil mluvčí obrany Jakub Fajnor.

    Úplnost nabídek a jejich obsah nyní podle něj podrobně posoudí komise složená ze zástupců ministerstva a armády. Jde přitom o obsáhlé dokumenty čítající tisíce stran, posuzování proto potrvá řádově několik týdnů. 

    „Teprve pak bude jasné, jestli nabídky dodavatelů odpovídají požadavkům stanoveným ministerstvem. Proto není v současné chvíli možné zveřejnit o podaných nabídkách bližší podrobnosti,“ dodal.

    Obrana dostane přidáno. Bude to ale méně, než původně počítala

    Vyhovující nabídky pak vyhodnotí speciální expertní komise a navrhne vítěze. Komisí navržené pořadí pak ještě posoudí vedení ministerstva a o zakázce bude informována vláda.

    V největší zbrojní zakázce dosavadní české historie jde o dodávky 210 pásových obrněnců. Cena, která má být jedním z klíčových kritérií, by neměla překročit částku 51,6 miliardy korun.

    V závěrečném hodnocení nabídek má mít cena váhu 55 procent, technické parametry 20 procent a ostatní parametry včetně výše zapojení domácího zbrojního průmyslu 15 procent. Technické parametry při jarním testování obrněnců přitom splnila všechna nabízená vozidla stoprocentně.

    Nové obrněnce mají nahradit dosluhující BVP-2. Novými vozidly budou primárně přezbrojení tři prapory 7. mechanizované brigády z Hranic. Aby Česko splnilo slib spojencům z NATO a mělo v roce 2026 připravenou těžkou obrněnou brigádu, bude výrobce přednostně dodávat vozidla v bojové, velitelské a vyprošťovací variantě.

    Projekt nabral i kvůli pandemii koronaviru a odkládání zkoušek zpoždění. Konečné rozhodnutí o pořízení nových obrněnců tak bude až nové vládě po podzimních volbách.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media