Americké námořnictvo začalo testovat vojáky na syntetickou marihuanu

Vydáno 02.01.2014
Americké námořnictvo začalo s náhodným testováním vojáků i úředníků na zneužívání takzvaného "koření". Psychoaktivní syntetická droga podobná marihuaně s halucinogenními účinky se stala v USA fenoménem. Velení se obává, že by masovější rozšíření mohlo ohrozit třeba zahraniční operace.  

Syntetická marihuana neboli "koření" připomíná vzhledem skutečné usušené konopí. Většinou jde o směs bylin napuštěných syntetickými kanabinoidy | foto: U.S. NAVY

Námořnictvo očekává, že jen letos otestuje na drogy přes 1,1 milionů vzorků moči od vojáků i úředníků. Nově budou ale vzorky náhodně testovány také na přítomnost syntetických kanabinoidů, účinných látek obsažených v takzvané syntetické marihuaně.

"Spice - Koření"

  • Většinou směs sušených bylin napuštěná syntetickými kanabinoidy, které účinkují zdánlivě jako THC v konopí. Nejčastěji cannabicyclohexanol, JWH-018, JWH-073 nebo HU-210
  • Prodává se také pod nejrůznějšími označeními K2, Bliss, Black Mamba, Bombay Blue, Fake Weed, Genie, Zohai nebo Yucatan Fire.
  • Po užití, většinou kouřením, se dostavuje euforie, lepší nálada, smích, ale také například zrakové halucinace
  • Účinkuje až hodinu a půl. V porovnání s marihuanou může mít silnější účinky, protože syntetické kanabinoidy se váží na mozkové receptory rychleji než THC
  • Mezi rizika patří úzkostné stavy, nepravidelná srdeční činnost a také postupné zvyšování dávek

Zdroj: AAPCC

Ta se stala v USA fenoménem a zasáhla i ozbrojené složky. "Koření" (Spice) je prodáváno jako "legální" varianta marihuany. Jde většinou o směs nejrůznějších bylin napuštěných syntetickými látkami, které účinkují zdánlivě podobně jako THC v konopí.

Kvůli nebezpečným účinkům už zneužívání těchto drog zakázaly všechny složky americké armády. Nicméně se šíří a podle odhadů Pentagonu na nich "ujíždí" nejméně procento z 1,4 milionu lidí v aktivní vojenské službě.

"Testujeme syntetické kanabinoidy - známé jako Spice, K2, bylinná esence a pod dalšími názvy - v rámci standardního testovacího panelu prováděného na vzorcích moči," potvrdila Lanorfeia Parkerová z úřadu prevence zneužívání alkoholu a drog amerického námořnictva (NADAP).

Pozitivní vzorky budou podle ní předány ještě ke kontrole do speciální protidrogové laboratoře letectva v texaském Lackandu. Každý takto odhalený uživatel půjde před disciplinární komisi.

Námořnictvo bude podle Parkerové v takových případech uplatňovat politiku nulové tolerance. Viníkům hrozí propuštění ze služby.

"Zneužívání návykových látek bere životy a ohrožuje mise, podkopává připravenost a morálku jednotek a je v rozporu s étosem námořnictva," dodala Parkerová.

inc natoaktual.cz