Afghánistán souhlasí s další misí NATO. Vojáci dostanou západní dril

Vydáno 24.11.2014
Dolní komora afghánského parlamentu o víkendu drtivou většinou schválila bezpečnostní dohodu, která umožní vojákům USA a NATO zůstat v zemi. Aliance chce od ledna odstartovat v Afghánistánu novou, čistě nebojovou misi. Zaměří se výlučně na pomoc, poradenství a výcvik afghánských bezpečnostních sil.  

Čeští vojáci na patrole v okolí základny v afghánském Bagrámu | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Pro schválení bilaterálních smluv BSA (bezpečnostní dohoda) s USA a SOFA (o statusu zahraničních jednotek) s NATO se vyslovilo 152 afghánských poslanců. Proti bylo pět. Smlouvy musí do konce roku potvrdit ještě horní komora afghánského parlamentu.

Dokumenty jsou nezbytné k tomu, aby spojenci mohli od nového roku v Afghánistánu odstartovat zcela novou nebojovou misi pojmenovanou „Resolute Support“. V té by mělo působit až 12 tisíc vojáků, kteří se zaměří výlučně na pomoc, poradenství a výcvik afghánských bezpečnostních sil.

Bez smluv hrozilo, že zahraniční vojáci budou muset s koncem letošního roku zemi opustit úplně. Nový afghánský prezident Ašraf Ghání dohody podepsal už v září krátce poté, co nastoupil do úřadu. Jeho předchůdce Hamíd Karzáí předtím podpis více jak rok odmítal.

Role Američanů bude větší

V Afghánistánu v současnosti působí ještě přes 34 tisíc zahraničních vojáků v dosavadní misi ISAF. S koncem roku se mají prakticky všichni stáhnout. Hlavní roli v nové misi mají hrát stejně jako dosud Spojené státy. Amerických vojáků má v zemi zůstat až 9 tisíc.

Rozhodnutí afghánského parlamentu přišlo jen den poté, co americká média upozornila, že americký prezident Barack Obama podepsal tajné pokyny zmocňující americkou armádu k širšímu nasazení v Afghánistánu (o možnosti leteckých úderů čtěte více zde).

Podle tohoto nařízení se budou moci američtí vojáci v příštím roce zapojit i do bojových operací nejen proti Al-Káidě, ale i proti Talibanu a dalším ozbrojencům, kteří budou ohrožovat bezpečnost amerických jednotek nebo vládních oddílů. Americké letectvo by pak mělo zajistit podporu afghánským bezpečnostním silám.

V zemi zůstanou i Češi

Významnou účast v nové misi přislíbilo hned několik zemí. Například spolková německá vláda před týdnem schválila mandát pro ponechání minimálně 850 vojáků v Afghánistánu. „Není to bojová mise a není zaměřena na přímou účast ve válce proti terorismu nebo drogám,“ uvádí se v oficiálním stanovisku vlády.

Mandát je nicméně omezen na dvanáct měsíců s tím, že může být o rok prodloužen. Ještě do konce roku se bude misí zabývat německý parlament.

Podobně avizuje svou účast také Itálie. „Budeme respektovat naše závazky, navrhl jsem zhruba 500 vojáků,“ oznámil italský ministr obrany Roberto Pinotti. Stejně jako v Německu musí i v Itálii nasazení vojáků schválit ještě parlament.

Česká republika už má schvalovací procedury za sebou. Poslanci i senátoři odsouhlasili nedávno plán nasazení českých vojáků v zahraničí na dva roky. V Afghánistánu má podle něj příští rok působit až 310 českých vojáků.

Většina by měla chránit koaliční základnu v Bagrámu. Až s dvaceti vojáky se počítá na ochranu českého zastupitelství v Kábulu a dalších až dvacet mužů by mělo pomáhat afghánským silám v boji proti výrobě a distribuci drog.

inc natoaktual.cz