Pro Afghánistán uvolní Česko 40 milionů. Půjdou na armádu i do zemědělství

Vydáno 20.07.2021
Česká vláda schválila prodloužení  finanční pomoci pro Afghánistán. Celkově letos zemi poskytne 40 milionů korun. Polovina je určená na podporu zemědělství, rozvoj venkova a vzdělávání, druhá polovina pak pro afghánské bezpečnostní síly - armádu a policii.  

Okolí základny v afghánském Bagrámu | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Z celkové částky půjde 15 milionů korun jako finanční pomoc pro afghánské obranné a bezpečnostní síly. Peníze Česko poukáže na zvláštní svěřenecký fond spravovaný NATO. Dalších 5 milionů korun pak přispěje ČR na pomoc afghánské policii.

Česko se postará o Afghánce, kteří pomáhali českým vojákům. Jde o životy

Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) je to jeden ze způsobů, jak bude Česko nadále v Afghánistánu angažovat. Šéf diplomacie zdůraznil, že ukončení vojenského působení aliančních jednotek v zemi neznamená konec pomoci mezinárodního společenství.

Poslední čeští vojáci se z Afghánistánu stáhli konci června, alianční mise má oficiálně skončit v září.

Je naším společným zájmem, aby veškeré dlouholeté úsilí zaměřené na potlačování terorismu nepřišlo vniveč. Naše pomoc musí být doprovázena dalším tlakem na hnutí Tálibán, aby pochopil, že jenom mírové urovnání je zárukou pokračování finanční a materiální pomoci a předpokladem další obnovy země,“ uvedl Kulhánek.

Stejnou pomoc poskytlo Česko v letech 2018 až 2020. Ministerstvo zahraničí přitom usiluje o prodloužení podpory rozvoje a stabilizace Afghánistánu až do roku 2024. O výši příspěvků se má ale rozhodovat každý rok po důkladné analýze vývoje v zemi.

Druhá polovina pro letošek schválené sumy - tedy 20 milionů korun je pak určena pro Afghánský rekonstrukční svěřenecký fond (ARTF), který je pod přímým dohledem Světové banky. Peníze půjdou na zemědělství, rozvoj venkova a vzdělávání. 

Fond se stará především na posilování soběstačnosti afghánské společnosti, včetně tvorby pracovních míst a možností obživy obyvatel. 

inc natoaktual.cz