natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Evakuace z Afghánistánu končí. Odvezli jsme všechny ohrožené, řekl Kulhánek

    27. srpna 2021  20:05
    Česko dokončilo evakuace Afghánských tlumočníků a spolupracovníků a jejich rodin tak, jak je vybraly armáda a diplomacie, potvrdil ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Během tří evakuačních letů v uplynulých dnech podle něj šlo o 170 Afghánců.  

    Armádní Airbus A 319 přistál po evakuačním letu z Afghánistánu v pražských Kbelích | foto: Armáda ČR

    Šéf diplomacie to uvedl v souvislosti s teroristickými útoky, ke kterým ve čtvrtek došlo na letišti v Kábulu a při kterých zemřelo nejméně 100 Afghánců a také 13 amerických vojáků.

    „Truchlím nad smrtí Afghánců a členů americké armády,“ uvedl na twitteru. Exploze podle něj jen potvrdily vypjatou bezpečnostní situaci afghánské metropoli.

    Podle ministra je pravděpodobné, že vzhledem k situaci mohou evakuační lety dalších zemí skončit v řádu několika hodin. Česko podle něj další evakuační lety už neplánuje. Kulhánek připomněl, že armáda minulý týden ve třech letech ze země evakuovala celkem 195 lidí, z toho 170 Afghánců. Do bezpečí se podle něj podařilo dostal všechny české občany a všechny Afghánce a jejich rodiny vybrané k evakuaci.

    Spolek Vlčí máky ale přišel s informací, že v Afghánistánu zůstává několik lidí s vazbami na Českou republiku, které se evakuovat nepodařilo. Mají mezi nimi být dva muži s trvalým pobytem v ČR a s českými pasy. O evakuaci se pak snaží i čtyři muži, kteří podle spolku pomáhali české armádě. Ministerstvo zahraničí po ukončení evakuace slíbilo převozy jednotlivců řešit ve spolupráci se spojenci.

    Podle Kulhánka (ČSSD) však ze země nelze pomoci všem, kdo by do Česka chtěli. Zmínil případ Afghánce, který se hlásil o evakuaci kvůli údajné spolupráci s českými úřady. „Kdysi spolupracoval s ambasádou tak, že využil auto velvyslance, odjel s ním na pumpu, vrátil se. A teď to využívá jako argument, že byl spolupracovník ambasády a měl by být evakuován,“ popsal Kulhánek.

    Podle něj byla evakuace z Afghánistánu pro českou armádu i diplomacii největší zkouškou za poslední roky. Podle českého velvyslance v Afghánistánu Jiřího Balouna vzala vzhledem k situaci Česká republika maximum lidí, které mohla.

    Premiér Andrej Babiš (ANO) označil události posledních dní za katastrofický scénář. „Uskutečnil se katastrofický scénář a nikdo takový vývoj nečekal. Vojáci a ministerstvo zahraničí dokázali obrovskou věc a díky nim jsme zachránili mnoho životů,“ uvedl. 

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media