natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Poslední čeští vojáci se vrátili z Afghánistánu. V Kábulu zůstává jen KAMBA

    30. června 2021  10:44
    Česká armáda po devatenácti letech opustila Afghánistán. Posledních 12 českých vojáků se v neděli vrátilo z mise a v zemi zůstávají jen vojenští policisté, kteří zajišťují ochranu českého velvyslanectví v Kábulu a chrání české diplomaty při cestách mimo střežený úřad.  

    Kábul | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Poslední ze tří velkokapacitních letounů An-124 Ruslan, které armáda pro stažení jednotek a jejich vybavení z Afghánistánu objednala, přistál na letišti v Pardubicích v neděli. Armáda o návratu ale informovala až nyní s tím, že přivezl kromě zbývají techniky a vybavení také posledních 12 českých vojáků.

    „Odvezli jsme většinu materiálu, na místě zůstaly drobnosti jako vybavení budov, nábytek a další věci, které jsme předali místním partnerům, s nimiž jsme spolupracovali,“ uvedl velitel posledního úkolového uskupení v Afghánistánu Michal Thon.

    Armáda z Afghánistánu přivezla v uplynulých týdnech zpět zhruba 170 tun materiálu. Využila k tomu přepravní kapacity tří letounů Ruslan a letounu Airbus.

    Veškerý materiál si nyní převezme Centrum podpory operací v Pardubicích-Semtíně, kde se provede nejdřív jeho dezinfekce a následně nezbytná obnova bojeschopnosti a provozuschopnosti. Pak bude předán útvarům k dalšímu využití.

    Od letošního února v zemi působila poslední nepočetná jednotka, která měla za úkol především zrušit českou základnu na tamějším letišti a zajistit přesun veškeré výzbroje, techniky a materiálu zpátky do vlasti. Česká armáda měla v posledních měsících zastoupení v rámci alianční mise Resolute Support už jen ve velení a na letišti působil polní chirurgický tým.

    Na stažení z Afghánistánu se dohodli spojenci z NATO letos v dubnu s tím, že poslední vojáci by měli zemi opustit 11. září. Tedy symbolicky k 20. výročí teroristických útoků na New York a Washington, které k americké invazi do Afghánistánu a následné zapojení spojenců bezprostředně vedly.

    Na území Afghánistánu zůstává v současnosti nasazena jen jednotka Vojenské policie KAMBA, která působí mimo mandát alianční mise a zajišťuje ochrana a obrana objektu českého velvyslanectví v Kábulu a také osobní ochranu členů diplomatické mise při jejich výjezdech mimo úřad.

    Stahování z Afghánistánu pokračuje. NATO chce Afghánce dál cvičit v Kataru

    Plán na stažení českých vojáků připravovala několik měsíců. „Zahrnoval například jednotlivé fáze stahování, rozdělení materiálu podle priorit, citlivosti a možnosti dalšího využití v Armádě ČR, nově i protiepidemická a veterinární opatření,“ konstatoval David Schnábel z Velitelství pro operace. 

    Důležitým faktorem podle něj byla také dostupná kapacita velkokapacitních přepravních letounů, které armáda využívá v rámci programu SALIS. V případě evakuace či krizové situace by stahování jednotek trvalo v řádu hodin, maximálně dnů.

    V misi se vystřídalo přes 11 tisíc vojáků

    Od roku 2002 se v Afghánistánu vystřídalo 11 500 českých vojáků, někteří opakovaně. Od roku 2002 v zemi sloužili vojáci z polní nemocnice, strážních jednotek, z chemické a biologické ochrany, z chirurgického nebo rekonstrukčního týmu Lógar.

    Bojové ostruhy tam opakovaně získávali při pátrání po teroristech al-Kájdy nebo velitelích Tálibánu také příslušníci elitní 601. skupiny speciálních sil.

    V Afghánistánu za celou dobu padlo 14 českých vojáků.

    Pro českou armádu šlo v Afghánistánu o historicky první nasazení v ostrých bojových operacích a navíc v těch nejrizikovějších oblastech země, jakými jsou provincie Lógar, Vardak, Fajzabád nebo také Hílmand a Kandahár. Zároveň šlo o nejdelší operační nasazení v historii Armády ČR. 

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media