natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Evakuace do konce srpna, hlásí Američané. Pak se chtějí stáhnout

    24. srpna 2021  13:09
    Spojené státy chtějí evakuace z Afghánistánu dokončit do 31. srpna. Do té doby se mají ze země stáhnout rovněž všichni američtí vojáci, kteří střeží kábulské letiště od chvíle, kdy zemi ovládlo islamistické hnutí Tálibán.  

    Americký mariňák utišuje afghánského kojence, zatímco jeho matka prochází procedurou k evakuaci z Kábulu (20. srpna 2021) | foto: DVIDS

    Od 14. srpna, kdy Tálibán prakticky bez boje ovládl všechna provinční střediska a den poté i hlavní město Kábul, USA evakuovaly ze země už 37 tisíc lidí. Další tisíce osob z Afghánistánu přepravily další spojenecké země včetně Česka.

    Pentagon hlásí, že jen za posledních 24 hodin americké síly evakuovaly na 10 tisíc lidí. K dispozici je v současné době na 200 letounů. Každé pojme až 450 cestujících.

    „Snažíme se otočit co nejrychleji… Opravdu oceňuji práci, která v Afghánistánu probíhá, aby se čas na zemi zkrátil na méně než hodinu,“ uvedl generál Stephen Lyons z amerického transportního velitelství (TRANSCOM).

    Vzhledem k podmínkám, které v Kábulu panují, tam americké letouny nedoplňují palivo. Při příletu proto musí mít dostatek paliva pro následný rychlý start, s čímž pomáhají létající tankery.

    „Posouváme limity, abychom udělali vše, co je v našich silách a dostali každého evakuovaného z Kábulu,“ řekl Lyons.

    Tisíce lidí, kteří chtějí uprchnout z Afghánistánu, ale stále čekají na letišti v Kábulu nebo v jeho okolí a věří, že se do některého evakuačního letu dostanou. To však komplikuje přístup těch lidí, kteří na seznamech už jsou.

    V chaotické situaci jde přitom o závod s časem. Tálibán odmítl prodloužení termínu evakuace do září. U severní brány letiště o víkendu zahynul afghánský strážce, další tři lidé jsou zranění.

    Tálibán nechá opozici prchnout ze země, pak přijdou čistky, varuje expert

    Německé a americké vojáky, střežící vojenskou část letiště, také napadli neznámí útočníci. Při útoku nebyl nikdo z nich zraněn, nicméně za poslední týden u kábulského letiště přišly o život dvě desítky lidí.

    Pro příliv evakuovaných otevřela americká armáda už čtvrtou vojenskou základnu - McGuire-Dix-Lakehurst v New Jersey. Ta se společně s Fort McCoy ve Wisconsinu, Fort Bliss v Texasu a Fort Lee ve Virginii stane dočasným domovem pro Afghánce žádající o speciální vízum pro imigranty.

    Podle mluvčího Pentagonu Johna Kirbyho jsou Afghánci nejprve prověřováni na některé z amerických základen v Kataru, Spojených arabských emirátech, Kuvajtu, Bahrajnu, Itálii, Španělsku nebo Německu a pak teprve budou přepraveni do USA. K tomu bylo aktivováno zatím 18 letounů amerických soukromých aerolinek.

    Kirby uvedl, že americké síly nadále udržují otevřenou komunikaci s Tálibánem, aby zajistily koordinaci a usnadnily bezpečný průchod Američanů a způsobilých Afghánců na letiště.

    Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová řekla, že má věrohodné zprávy o popravách prováděných Tálibánem a o omezování práv afghánských žen. Evropská komise uvedla, že posílí humanitární pomoc pro Afghánce, ta ale bude podmíněna dodržováním lidských práv a práv žen.

    Bacheletová vyzvala Radu pro lidská práva OSN, která mimořádně zasedá na žádost Pákistánu a Organizace islámské spolupráce (OIC), aby vytvořila mechanismus bedlivého sledování akcí islamistického hnutí.

    „Zásadní rudou linií bude jednání Tálibánu vůči ženám a dívkám a jak bude respektovat jejich práva na svobodu, svobodu pohybu, vzdělání, osobního vyjadřování a zaměstnání v souladu s mezinárodními normami v oblasti lidských práv ,“ řekla komisařka.

    Nebezpečí násilí a útlaku ze strany Tálibánu jsou podle ní pochopitelně vystaveny také různé etnické a náboženské menšiny.

    Podle čerstvé zprávy RHIPTO Norwegian Center for Global Analyses, kterou think-tank sdílel s OSN, začal také Tálibán navzdory slibům, že se „nebude mstít“, intenzivně pátrat po Afgháncích, kteří spolupracovali se zahraničními vojáky NATO. Ozbrojenci podle zprávy postupují v odlehlých koutech země doslova „dům od domu“ a pokud se osoby z jejich seznamů samy nevydají, Tálibán neváhá zadržet a trestat jejich rodinné příslušníky. 

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media