Čeští vojáci se vracejí z afghánského Bagrámu. Základnu střežili šest let

Vydáno 18.04.2020
Česká armáda ukončila střežení strategické koaliční základny Bagrám v Afghánistánu. Velkokapacitní letoun Ruslan tak přivezl do Česka první část materiálu a vybavení strážní roty. Od konce roku 2013 se tam vystřídalo na 2 tisíce českých vojáků. Osm z nich při ochraně základny padlo.  

Čeští vojáci v afghánském Bagrámu | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Zpět do Česka se zhruba 170 českých vojáků vrátí v průběhu dubna. „Posledním březnovým dnem ukončila jednotka svůj operační úkol v rámci zahraniční operace Resolute Support v Afghánistánu,“ uvedla mluvčí Generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Příslušníci poslední 13. strážní roty v uplynulých dnech „balili“ materiál a techniku. K její přepravě využije armáda program strategické přepravy SALIS a velkokapacitní transportní stroje An-124 Ruslan. První stroj s nákladem přistál na pardubickém letišti už ve čtvrtek, další budou následovat. Přepravit musí kontejnery s materiálem, spojovací techniku, zbraně, munici, vozidla Land Rover a také výstroj a vybavení vojáků.

V afghánském Bagrámu měli Češi na starost ochranu základny i patnáctikilometrový pás kolem ní. Vyjížděli proto na patroly do okolí, sbírali zpravodajské informace i kontrolovali místa, odkud povstalci odpalovali na základnu rakety.

Od podzimu roku 2013 se na Bagrámu vystřídalo přes 2 tisíce českých vojáků. A osm z nich při ochraně základny během patrol padlo. Při sebevražedném útoku mezi civilisty v roce 2014 David Beneš, Ivo Klusák, Libor Ligač a Jan Šenkýř a po převozu do Česka pak Jaroslav Lieskovan. Při dalším útoku atentátníka v roce 2018 pak padli další tři čeští vojáci - Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek.

„Americká“ základna Bagrám patřila mezi nejdůležitější spojenecké základny v Afghánistánu. Leží asi čtyřicet kilometrů severně od Kábulu v provincii Parván a je jednou z největších v zemi.

Dominuje jí letiště s dvěma dráhami, které umožňují přistání i těch největších letadel. Bagrám tak zastával naprosto klíčové středisko pro logistickou podporu mezinárodních misí a sídlo zde i jedno z velitelství. Během největších bojových operací poskytovala základna útočiště až pro 40 tisíc zahraničních vojáků.

České ministerstvo obrany už před časem avizovalo, že strážní rotu z Bagrámu, jakožto nejpočetnější českou jednotku v Afghánistánu, v rámci reorganizace spojeneckých sil stáhne. Mise ale nekončí a pokračují v ní dál i čeští vojáci. Do metropole Kábulu se naopak vrátil polní chirurgický tým a posílen byl také výcvik afghánských speciálních sil.

Spojené státy v únoru uzavřely mírovou dohodu s Tálibánem. Podle ní chtějí USA do 14 měsíců ze země stáhnou všechny své vojáky a odejít mají i vojáci ostatních zemí NATO. Tálibán na oplátku slíbil, že začne jednat z afghánskou vládou o trvalém míru a zabrání teroristickým skupinám působit na území Afghánistánu.

inc natoaktual.cz