natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Další úspěch nového letounu L-39NG. Aero dodá tucet strojů do Maďarska

    22. dubna 2022  9:05
    Maďarsko si objednalo 12 nových proudových letounů L-39NG z dílen českého výrobce Aero Vodochody. Osm strojů ve cvičné verzi a čtyři v průzkumné modifikaci. Dohodu podepsali zástupci firmy s velitelstvím maďarských obranných sil. První letouny má Aero dodat už v roce 2024.  

    Nový Aero L-39NG na Dnech NATO v Ostravě | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Všichni v Aeru jsme na tento úspěch velmi hrdí a těšíme se, až dodáme letoun L-39NG našemu maďarskému zákazníkovi,“ uvedl generální ředitel Aero Viktor Sotona. Hodnotu kontraktu smluvní strany nezveřejnily.

    Prodej čtyř strojů do Senegalu, dvanácti do Vietnamu, stejný počet do Maďarska a zájem v dalších zemích. Nový cvičný letoun L-39NG z dílen českého výrobce sbírá body. 

    Podle Sotony má firma spolu s maďarským kontraktem smlouvy na výrobu a dodávky téměř 30 nových letounů L-39NG. „Vzhledem k dalším probíhajícím jednáním se zákazníky by se tento počet mohl v příštích několika letech navýšit o další desítky letounů,“ konstatoval.

    Aero s velitelstvím maďarských obranných sil uzavřelo smlouvu na dodávku letounů a také souvisejících podpůrných služeb. První letouny má firma dodat už v roce 2024. Osm letounů má být ve cvičné konfiguraci a čtyři pak v průzkumné modifikaci. Ta je vybavena systémem EO/IR pro identifikaci a sledování stacionárních i pohyblivých objektů na zemi.

    „L-39NG je bezpochyby jedním z nejlepších cvičných letounů ve své třídě. Letoun je součástí komplexního výcvikového systému, který využívá moderní technologie a systémy pro výcvik stíhacích pilotů čtvrté a páté generace,“ řekl Sotona.

    Na vývoji a výrobě letounu se podílí řada českých dodavatelů, proto věří, že uzavření nové smlouvy bude významným milníkem pro celý český letecký průmysl.

    Maďarské vzdušné síly mají historicky s českými letouny z Aera bohaté zkušenosti. Do roku 2009 provozovaly letku strojů L-39 Albatros. Od roku 1993 měly ve výzbroji celkem 20 těchto letounů. V letech 2007 až 2010 maďarští piloti absolvovali výcvik na pronajatých letounech L-159 kvůli potřebnému počtu letových hodin pro přeškolení na letouny Gripen.

    Stroj L-39NG jako přímý generační nástupce legendárního L-39 Albatros, který je považován za neúspěšnější cvičný proudový letoun světa. V Aeru od konce šedesátých let vyrobili přes tři tisíce strojů Albatros, zhruba 600 jich stále létá. Letoun sloužil v šedesátce zemí. Používá je i řada špičkových akrobatických týmů.

    Nástupce NG má větší dolet, lepší aerodynamické vlastnosti a je vybaven moderní technikou. Podzvukový stroj je koncipován jako lehký proudový cvičný letoun schopný plnit i roli lehkého bitevníku.

    Novinka vychází z původní aerodynamické koncepce, ale je vybavena moderními přístroji a novou pohonnou jednotkou. Nový motor má o polovinu nižší spotřebu a oproti původní L-39 je stroj také lehčí. Část dílů je vyrobena z kompozitních materiálů.

    Jako jeden z prvních letounů je certifikován podle nových nadnárodních vojenských standardů, což znamená, že jeho certifikaci uznávají všechny vojenské autority EU a NATO.

    Vývoj letounu trval deset let a stál přes miliardu korun. Strategickým partnerem projektu L-39NG je společnost Omnipol, která jej z poloviny spolufinancuje a spoluvlastní. Loni v září byl oficiálně dokončen prodej Aera Vodochody společnosti HSC Aerojet, v níž má většinu maďarský finančník Szalay-Bobrovniczky. Menší podíl vlastní česká skupina Omnipol.

    Prvním zahraničním zákazníkem je africký Senegal, který si objednal čtyři letouny v lehké bojové konfiguraci. Před rokem si 12 nových cvičných letounů L-39NG v hodnotě několika miliard korun objednal také Vietnam. O nákupu šesti strojů pro výcvik armádních pilotů uvažovalo také české ministerstvo obrany.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media