Stabilization Force (SFOR II) / Operace Joint Forge
Jednotky stabilizačních sil SFOR byly nasazeny v rámci operace s kódovým označením Joint Forge, která navázala na operaci Joint Guard (SFOR I).
Stát/teritorium:
Bosna a Hercegovina
Trvání:
20. června 1998 – 2. prosince 2004
Účel mise:  
Na rozdíl od předchozí mise IFOR, jejímž cílem bylo mír ustanovit (implementovat, odtud název jednotek), účelem jednotek SFOR bylo mír stabilizovat, tedy přispět k zajištění bezpečného prostředí nutného pro stabilizaci míru. V konkrétní podobě bylo úkolem operace odstrašovat nebo zabránit obnově nepokojů nebo ohrožení míru, udržovat prostředí, které umožní další pokračování mírového procesu a poskytovat selektivní podporu civilním organizacím. Jednotky SFOR operovaly v oblasti na základě rezoluce Rady Bezpečnosti OSN č. 1088 z 12. prosince 1996 s cílem prosaszovat výsledky Všeobecné rámcové dohody o míru v Bosně a Hercegovině ("Daytonská dohoda").
Misi po NATO převzala Evropská unie, jejíž jednotky EUFOR (EU Force) v ní pokračují pod názvem Operace Althea. V praxi jsou jednotky EUFOR tvořeny stejnými jednotkami jako SFOR. Rozdíl je v tom, že v operaci Althea nejsou zapojeni američtí vojáci.
Velikost:
na počátku 20 000 vojáků z 35 zemí, početní stav byl postupně snižován na 12 000 v roce 2003 až závěrečných 7 000 v roce 2004  
Zúčastněné členské státy NATO:
Belgie Nizozemí 
Česká republikaNorsko
Dánsko Polsko
Francie Portugalsko
IslandŘecko
Itálie Španělsko
Kanada Turecko
MaďarskoUSA
Německo Velká Británie
Operace se zúčastnily také nečlenské státy NATO: Albánie, Rakousko, Argentina, Bulharsko*, Estonsko*, Finsko, Irsko, Lotyšsko*, Litva*, Maroko, Rumunsko*, Rusko, Slovensko*, Slovinsko*, Švédsko, Austrálie, Nový Zéland(* - od 29. března 2004 členem NATO)
Účast AČR:
ANO
Celkem se v letech 1996 - 2004 v misích IFOR, SFOR a SFOR II vystřídalo na 6300 příslušníků AČR. 
Další zdroje:
SFOR - Stabilization Force (nato.int)
Operation Joint Forge (globalsecurity.com)
Mírová operace SFOR (army.cz)
SFOR - Stabilization Force (wikipedia.org)

 

Zpět na přehled misí