NATO Training Mission - Iraq
NATO Training Mission - Iraq (NTM-I)
Výcviková mise NATO v Iráku
Stát/teritorium:
Irák
Trvání:
16. prosince 2004 - 31. prosince 2011
Účel mise:  
Na základě žádosti dočasné vlády Iráku zahájilo NATO výcvikovou misi v Iráku, která navázala na přípravnou misi (NATO Training Implementation Mission, NTIM). Výcviková mise NATO v Iráku pomáhala při zakládání vojenské akademie v Iráku, která byla otevřena v září 2005 (více zde) či při zakládání výcvikového centra (Iraqi Training and Doctrine Command), které bylo otevřeno v červenci 2006 (více zde).  
Nyní poskytuje výcvik a poradenství vybraným skupinám zejména vojenského velícího personálu Iráku a koordinuje národní příspěvky v podobě vojenského vybavení a výcviku.Všechny činnosti jsou vykonávány v úzké spolupráci s iráckými úřady a ve spolupráci s koaličními jednotkami. Řídícím principem mise je zásada, že rozhodnutí činí Iráčané. NATO poskytuje rady a pomoc.
Výsledkem mise je vycvičení více než 5 000 vojáků a 10 000 policistů přímo v Iráku. Další více než 2 000 se zúčastnily kurzů v zemích NATO. Irácké bezpečnostní též obrdžely vybavení v hodnotě přesahující 115 milionů eur.
Velikost:
Zpočátku zhruba 50 osob, cílový stav výcvikové mise NATO je 360 osob.
Zapojené členské státy NATO:
Belgie Německo
BulharskoNizozemí
Česká republikaNorsko
Dánsko Polsko
EstonskoPortugalsko
Francie Rumunsko
IslandŘecko
Itálie Slovensko
Kanada Slovinsko
LitvaŠpanělsko
LotyšskoTurecko
LucemburskoUSA
MaďarskoVelká Británie
Účast AČR:
ANO Dále AČR v Iráku působí v rámci Koaliční operace Mnohonárodních sil Irák.AČR se mise účastní od srpna 2007 a působí zde v počtu 99 příslušníků.Sestavením 3. kontingentu AČR v silách MNF-I byla pověřena 4. brigáda rychlého nasazení ze Žatce. Jeho jádro tvoří vojáci zdejšího 41. mechanizovaného praporu. Sestavu kontingentu doplňují i vojáci dalších útvarů a zařízení AČR.Tři příslušníci kontingentu jsou služebně zařazeni na mezinárodním velitelství Výcvikové mise NATO (NTM-I) v Bagdádu. Dva trvale působí v Kuvajtu , v rámci národního podpůrného prvku (NSE).
Další zdroje:
NATO Training Mission - Iraq (nato.int)
NATO’s Assistance to Iraq (nato.int)
NATO Secretary General announces completion of the NATO Training Mission in Iraq (nato.int)

 

Zpět na přehled misí