Operace Allied Harbour
AFOR / Operace Allied Harbour
Stát/teritorium:
Albánie
Trvání:
16. dubna - 1. září 1999
Účel mise:  
Allied Harbour byla první humanitární operací Severoatlantické aliance. Jejím cílem bylo pomoci při zajištění základních potřeb obrovského množství uprchlíků, kteří ze dne na den prchli z Kosova do Albánie. I když jsou tyto opreace obvykle výlučně prováděny humanitárními organizacemi, NATO bylo koncem března 1999 jedinou institucí, která mohla okamžitě pomoci stovkám tisíc uprchlíků.Tím, že NATO poskytlo v Albánii pomoc zdravotnickou, technickou, přepravní a bezpečnostní, zabránilo destabilizaci oblasti.
Velikost:
---
Zúčastněné členské státy NATO:
Belgie Norsko
Česká republikaPolsko
Dánsko Portugalsko
Francie Řecko
Itálie Španělsko
Kanada Turecko
MaďarskoUSA
Německo Velká Británie
Nizozemí 
Operace se také zúčastnily následující nečlenské země NATO: Litva, Lotyšsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Spojené arabské emiráty, Švýcarsko
Účast AČR:
ANO Armáda České republiky do operace poskytla 6. polní nemocnici (89 osob). Úkol 6. polní nemocnice spočíval v poskytování zdravotnické péče nejen uprchlíkům, ale také příslušníkům operace AFOR. Nemocnice zabezpečovala 24hodinovou pohotovost a odbornou lékařskou pomoc dle standardu NATO, tzv. „Role 2“, v rozsahu specializované lékařské péče v oborech traumatologie, ORL, RDG, stomatologie, kardiologie a psychiatrie. Měla celkem 5 chirurgických týmů. 
Další zdroje:
Operation Allied Harbour (nato.int)
AFOR (army.cz)
Operation Allied Harbour (globalsecurity.org)

 

Zpět na přehled misí