ČESKÁ REPUBLIKA A NATO
Co znamená pro ČR členství v Severoatlantické alianci?
Factbox: Česká republika a NATO

Česká republika je členskou zemí NATO od roku 1999, kdy se společně s Polskem a Maďarskem stala první zemí bývalého východního bloku (a bývalé Varšavské smlouvy, někdejšího hlavního nepřítele NATO), která se k Alianci připojila. Z členství v NATO vyplývají pro Českou republiku četné výhody, souvisejí s ním však i závazky, které Česká republika vůči Alianci má. Pro snadný přehled tématu vč. související literatury jsme připravili dvoustránkový souhrn v rubrice Factbox, který je ve formátu pdf zdarma ke stažení zde nebo kliknutím na obrázek vpravo.

Další zdroje:

ČESKÁ REPUBLIKA A NATO
Historie vztahů ČR se Severoatlantickou aliancí
Václav Havel na návštěvě centrály NATO v roce 1991
Vztyčování české vlajky před centrálou NATO při vstupu ČR do Severoatlantické
Velvyslanec Jaroslav Šedivý v Severoatlantické radě

Zánik Varšavské smlouvy a rozpad Sovětského svazu přinesl zásadní proměnu evropského i globálního uspořádání. Organizace Varšavské smlouvy byla rozpuštěna 1. července 1991 a Svaz sovětských socialistických republik zanikl 26. prosince téhož roku. Symbolicky se tak ukončila éra studené války, která určovala podobu vztahů mezi státy po druhé světové válce.

ČR a NATO chronologicky

Česká republika se již několik let poté rozhodla, že se bude chtít podílet na společných akcích Severoatlantické aliance, což umožnilo přijetí aliančního programu Partnerství pro mír v roce 1994.

V roce 1997 ČR jako první ze všech kandidátů připojení k NATO úspěšně prošla prvním kolem vyhodnocování své připravenosti. Na summitu v Madridu téhož roku bylo rozhodnuto, že NATO nabídne členství ČR, Maďarsku a Polsku, což znamenalo, že ČR okamžitě zahájila vstupní rozhovory. 16. prosince ministři zahraničních věcí Aliance podepsali Protokoly o vstupu těchto tří zemí do NATO.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila 15. dubna 1998 přistoupení ČR do NATO a 30. dubna bylo přistoupení schváleno Senátem Parlamentu ČR. 12. března roku 1999 se ČR stala oficiálním členem NATO a od té doby je plně zapojena do všech činností i misí Aliance.