natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • PROJEKTY A AKTIVITY INFORMAČNÍHO CENTRA O NATO
    Projekty uskutečněné v roce 2019
    • 70 let NATO: online z londýnského summitu
      (3. - 4. prosince 2019)
      Přinášíme zprávy ze schůzky vrcholných představitelů NATO, která probíhala v Londýně. Kromě zpravodajství nabízíme online přenos, rozhovory, komentáře. Speciální přílohu natoaktual.cz najdete zde.

    • Česká republika v NATO - zahraniční mise vojenského letectva: přednáška
      (19. listopadu 2019)
      Pro středoškolské studenty připravilo IC NATO přednášku a debatu o konkrétních příkladech zapojení České republiky do aliančních misí. Hlavním vystupujícím byl představitel vzdušných sil Armády ČR.
     
    • Bezpečnostní role NATO a EU ve 21. století: přednáška
      (5. listopadu 2019)
      V rámci mezinárodního dne na Technické univerzitě Liberec připravilo centrum Evropské unie Euro Direct ve spolupráci s Jagello 2000 - IC NATO přednášku a debatu pro studenty o roli dvou klíčových mezinárodních organizacích v bezpečnosti ve 21. století. Jeden z předních českých bezpečnostních expertů Jiří Šedivý, bývalý náčelník generálního štábu Armády České republiky, pohovořil o tom, jak na změny globálního bezpečnostního prostředí reagují dvě mezinárodní organizace klíčové pro Českou republiku a jak na nové hrozby reaguje sama Česká republika. Zmínil mj. otázky soudržnosti NATO v posledních letech (role USA a aktivity Turecka), adaptaci na hybridní hrozby nebo bezpečnostních aspektech činnosti EU. Plakát k akci zde. Fotogalerie.

    • NATO a transformace české armády: přednáška
      (25. září a 2. října 2019)
      Jagello 2000 - IC NATO pokračuje ve spolupráci na sérii přednášek pro příslušníky německé armády na téma transformace ozbrojených sil ČR v souvislosti se členstvím v NATO. Hlavním vystupujícím byl bývalý náčelník generálnho štábu Armády ČR gen. v.z. Jiří Šedivý.

    • Vojenská mobilita a připravenost infrastruktury: Hladký přesun nebo past?: debata
      (20. září 2019)
      Jagello 2000 - IC NATO spoluorganizovalo veřejnou debatu na téma vojenské mobility v rámci Severoatlantické aliance. Akce proběhla v rámci odborných doprovodných programů Dnů NATO v Ostravě. Hlavním organizátorem bylo Centrum transatlantických vztahů vysoké školy CEVRO Institut (PCTR). Mezi vystupujícími byli europoslanec Alexandr Vondra, bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel či a velvyslanec Litevské republiky Edvilas Raudonikis.

    • Joint Sky (V.): veřejné besedy s piloty a hosty DN v ostravském Domě knihy (20. září 2019)
      V rámci projektu Joint Sky přichystalo Informační centrum o NATO každoroční veřejnou neformální debatu s účastníky Dnů NATO v Ostravě. Letos do ostravského Domu knihy zavítali vedle zástupců speciální partnerské země Rumunska (piloti Migu 21, ale i pozemních sil - video), vzdušných sil USA, finské letecké skupiny Night Hawks i bývalý velvyslanec České republiky při NATO Jiří Šedivý nebo piloti unikátního víkendového akrobatického vystoupení Ivo Kardoš (Jas-39 Gripen) a Martin Šonka (Extra 300). Videozáznam z akce zde - část 1, část 2.

    • Vojenská technika zblízka: exkurze do zákulisí příprav areálu Dnů NATO v Ostravě
      (20. září 2019)
      Pro školy v okolí areálu letiště v Mošnově, místa konání Dnů NATO v Ostravě, jsme připravili neformální exkurzi v pátek před akcí, v době vrcholících příprav víkendové show.
      Zapojené školy a fotogalerie:
      Základní škola Dolní LhotaZákladní škola Butovická, Základní škola Sedlnice, Základní škola Albrechtičky, Základní škola Mošnov
    • Joint Sky (IV.): návštěva zahraničních vojáků v dětském domově
      (20. září 2019)
      Při příležitosti Dnů NATO v Ostravě navštívili velitelé amerických jednotek, které na víkend přijely do Ostravy, již tradičně také místní dětský domov Domeček. S domovem organizátoři Dnů NATO dlouhodobě spolupracují a posádky amerického letectva si za tu dobu stihly vytvořit vřelé osobní vazby.
    Debata účastníků projektu Daj NATO! s gen. Petrem Pavlem, bývalým předsedou Vojenského výboru NATO (16. listopadu 2018)
    Debata účastníků projektu Daj NATO! s gen. Petrem Pavlem, bývalým předsedou Vojenského výboru NATO (16. listopadu 2018)
    • Poznej NATO 2019 (III.): studijní exkurze u letounů amerického letectva
      (18. září 2019)
      Jako třetí letošní pokračování ze série studijních exkurzí "Poznej NATO" pro žáky a studenty připravilo Informační centrum o NATO ve spolupráci s Moravskoslezským krajem výjimečnou možnost prohlídky strategických letounů U.S. Air Force a debaty s posádkami přímo na letišti Leoše Janáčka v Ostravě. Kromě bombardéru B-52 Stratofortress mohli studenti vidět také transportní letadlo C-5 Supergalaxy. Třetího letošního Poznej NATO se zúčastnilo 160 studentů z pěti středních škol, kterým piloti kromě letounů přiblížili též Severoatlantickou alianci a spolupráci členů v rámci této organizace.
      Zapojené školy a fotogalerie:
      Matiční gymnázium Ostrava, Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky Ostrava, Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a jazyková škola Frýdek-Místek, Gymnázium Havířov-Město, Gymnázium Havířov-Podlesí.
    • Esejistická soutěž k 70. výročí založení NATO: přihlašte se!
      (duben - červen 2019)
      Informační centrum o NATO podpořilo esejistickou soutěž pro vysokoškolské studenty pořádanou Parlamentním shromážděním NATO při příležitosti 70 let od založení Severoatlantické aliance. Studenti mohli své eseje posílat do 30. června 2019. Podrobnosti naleznete zde (pdf).
       
    • Poznej NATO 2019 (II.): studijní exkurze
      (červen 2019)
      Druhá letošní studijní exkurze pro studenty středních škol proběhla na základně AČR v Čáslavi. Projekt, který studenty tradičně přivádí na vybrané základny Armády ČR, účastníkům tentokrát umožnil nahlédnout do fungování základny taktického letectva a realizace misí NATO v Pobaltí a Islandu. Exkurze Poznej NATO organizuje IC NATO několikrát ročně, školy se mohou hlásit na email info@natoaktual.cz.
    • NATO a transformace české armády: přednáška
      (27. června 2019)
      Jagello 2000 - IC NATO připravilo přednášku pro příslušníky německé armády na téma transformace ozbrojených sil ČR v souvislosti se členstvím v NATO.

    • Česko-německá obranná spolupráce: seminář
      (20. - 21. května 2019)
      Jagello 2000 ve spolupráci se svojí německou sesterskou organizací Deutsche Atlantische Gesellschaft již potřetí zorganizovalo Česko-německý bezpečnostní seminář. Jeho veřejná část proběhla v CEVRO Institutu a věnovala se budoucnosti transatlantického partnerství. V senátu pak proběhl uzavřený expertní seminář o hybridním válčení a hrozbách, jimž nyní Německo a Česko čelí. Na akci vystoupili mj. gen.(v.v.) Heinrich Brauss, bývalý NATO Assistant Secretary General for Defence Policy and Planning (2013-2018), Jakub Landovský, náměstek ministra obrany ČR nebo Pavel Fischer, předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu Parlamentu ČR.
    • Joint Sky 2019 (II.): debaty zahraničních pilotů na školách
      (6. - 7. května 2019)
      Hned ve třech středních školách debatovali dva piloti amerického vojenského letectva během své návštěvy ČR se studenty o NATO, práci v armádě nebo o historii letadel. V rámci projektu Jagello 2000 - IC NATO pod názvem Joint Sky letos v květnu navštívili školy v Třebíči, Telči a Brně. Debaty cyklu Joint Sky jsou zaměřeny na podporu výuky bezpečnostní problematiky na školách po celé České republice a toto bylo už druhé letošní pokračování.
    • 20 let poté: Jak chápat rozšíření NATO z roku 1999: seminář v Bruselu
      (28. března 2019)
      Jagello 2000 - IC NATO, Stálá delegace ČR při NATO a Zastoupení Prahy v Bruselu organizovali v Bruselu mezinárodní seminář k výročí vstupu do NATO s názvem "20 let poté: Jak chápat rozšíření NATO z roku 1999", kde vystoupili řečníci z NATO, ČR, USA, Polska, Německa nebo Velké Británie.

    • Poznej NATO 2019: studijní exkurze
      (20. března 2019)
      První Poznej NATO letošního roku bylo unikátní. Studijní exkurze, která studenty tradičně přivádí na vybrané základny Armády ČR, účastníkům tentokrát umožnila naživo sledovat cvičení armády ČR "Safeguard Temelín", a to přímo v okolí této jihočeské elektrárny, kde jednotky protiletadlové obrany nacvičovaly reakci na útok. Exkurze Poznej NATO organizuje IC NATO několikrát ročně, školy se mohou hlásit na email info@natoaktual.cz.

    • Atrium party 2019: VI. ročník neformálního setkání studentů s odborníky
      (20. března 2019)
      Letošního ročníku úspěšné akce s názvem Atrium párty pro středoškolské studenty se zúčastní mj. zástupci Ministerstva zahraničních věcí ČR, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost nebo Armády ČR. Cílem akce je umožnit studentům neformálně pohovořit s pozvanými odborníky z české bezpečnostní komunity. Projekt připravujeme pro účastníky debatního projektu Model NATO/Prague Student Summit, který organizuje Asociace pro mezinárodní otázky.

    • Joint Sky 2019 (I.): debaty na středních školách se zástupci zahraničních letectev
      (13. března 2019)
      IC NATO realizovalo první letošní diskuzi s představiteli zahraničních letectev s českými středoškolskými studenty. Piloti letectva USA z louisianské základny Barskdale AFB tentokrát navštívili Gymnázium Arabská v Praze. Debaty cyklu Joint Sky jsou zaměřeny na podporu výuky bezpečnostní problematiky na školách po celé České republice. Fotogalerie zde

    • Naše bezpečnost není samozřejmost: 6. národní konference
      (12. března 2019)
      Jagello 2000 - IC NATO připravilo 6. ročník prestižní národní konference Naše bezpečnost není samozřejmost, která proběhla jako součást státní ceremonie k připomenutí 20 let od vstupu České republiky do NATO 12. března 2019 na Pražském hradě. Kromě nejvyšších ústavních činitelů zde vystoupili prezidenti zemí Visegradské čtyřky, zástupkyně generálního tajemníka NATO a další hosté. Informace o konferenci a předchozích ročnících naleznete na stránce www.nbns.cz.

    • 20 let Česka v NATO: 1999-2019: publikace
      (12. března 2019)
      IC NATO pokračuje v úspěšné spolupráci ČTK a vydalo již druhou publikaci založenou na historických textech ČTK. Tentokrát publikace připomíná 20 let členství ČR v NATO a 70. výročí existence NATO. Obsahuje mj. rozhovor s ministrem obrany Lubomírem Metnarem nebo text "Příběh Madeleine Albrightové: Z Bělehradu na Bělehrad". Publikace (36 stran) je v pdf zdarma ke stažení zde. Odkaz na první publikaci, vydanou loni ke 100. výročí založení Československa, s texty o významných událostech spojených s bezpečností ČSR a ČR je zde.
       
    • Umění strategického myšlení: veřejná přednáška
      (14. února 2019)
      Centrum transatlantických vztahů vysoké školy CEVRO Institut (PCTR) ve spolupráci s Jagello 2000 - IC NATO připravilo veřejnou přednášku „Umění strategického myšlení", na níž jako hlavní host vystoupí Dan Schueftan, president Centra národních bezpečnostních studií na Haifské univerzitě v Izraeli. Více informací zde.

    • Neformální oběd na téma hybridních hrozeb s gen. Karlem Řehkou
      (13. února 2019)
      Jagello 2000-IC NATO je spoluorganizátorem neformálního oběda pro představitele rakouského ministerstva obrany a ozbrojených sil, který organizuje Velvyslanectví ČR ve Vídni v rámci své role Kontaktní ambasády NATO pro Rakousko. Jako řečník na obědě vystoupil brig. gen. Karel Řehka, zástupce velitele Mnohonárodní divize NATO severovýchod a pohovoří o hybridních hrozbách a dezinformacích. 
       
    • Česká zahraniční, bezpečnostní a evropská politika: expertní diskuze „Liblice“
      (24. - 25. ledna 2019)
      Jagello 2000 připravilo ve spolupráci s Fórem 2000 a Asociací pro mezinárodní otázky další uzavřenou diskuzi předních zástupců české zahraničně politické a bezpečnostní komunity na téma české zahraničně-bezpečnostní politiky. Dvoudenní akce, kterou pořádáme dvakrát ročně, proběhla opět v konferenčním centru Akademie věd ČR na zámku Liblice.
       

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media